Jaget, laget, teamet - Föreningsutveckling med Kungsbacka Ridklubb

ENTP, EJNF eller kanske ISTJ? Kungsbacka ridklubb samlade sin styrelse och personal för en helg i Åkulla med fokus på medarbetarskap, teambuilding och kommunikation. Deltagarna jobbade utifrån boken ”jaget, laget, teamet” och Ljungs personlighetstyper för att lära känna sig själva och sina kollegor bättre.

Sidan uppdaterades: 21 september 2023

Kungsbacka Ridklubb har en stor ridskoleverksamhet med både ponny- och hästlektioner. Ridskoleverksamheten har ca 480 uppsittningar i veckan. Föreningen har ca 700 medlemmar, ett inackorderingsstall och arrangerar årligen tävlingar inom både hoppning och dressyr upp till elitnivå.

För att driva runt verksamheten finns ett team på drygt femton personer, och med många olika viljor är det inte konstigt att det ibland blir lite motsättningar i gruppen. Därför ville Kungsbacka Ridklubb samla sin personal och styrelse för en helg med fokus på kommunikation, teambuilding och medarbetarskap. Helgen inleddes med att deltagarna fick ta reda på vilken personlighetstyp de själva tillhörde med hjälp av Ljungs personlighetstest. Test som deltagarna gjorde är uppbyggt kring fyra skalor, på varje skala finns två motsatta svarsalternativ. Dessa anges som bokstäver som bildar så kallade personlighetstyper. Till exempel kan en person få kombinationen INFJ, som står för Introvert, Intuition, Känsla och Bedömning.

Genom att få en uppfattning om vilken personlighetstyp man själv har, ökar sannolikt förståelsen om hur andra människor är. Med den här insikten kan i många fall en rad missförstånd och konflikter undvikas. Genom att skapa sig en förståelse för hur de olika personlighetstyperna fungerar kan man därför förbättra både kommunikationen och lättare lösa de problem som uppstår.

Senare under dagen äventyrspedagogen Jörgen Axelsson ett praktiskt pass med övningar som fokuserade på att använda varandras olikheter som tillgångar för att ta gruppen igenom olika hinder. Därefter fanns det tid för umgänge, vattenaktiviteter och middag på kvällen.

Dag 2: Fokus på kommunikationen

Föreningens idrottskonsulent Lisa Fallhagen frågar:
- Vad tänker ni på när ni hör order kommunikation?

Gruppen diskuterar och kommer fram till att kommunikation är viktigt, men svårt, och att kroppsspråket spelar en stor roll. Att man måste vara tydlig och säkerställa att mottagaren uppfattat budskapet rätt.

- Emojis är viktigt när man kommunicerar med yngre annars tror de att man är arg, utbrister någon i rummet.

Gruppen får gemensamt komma fram till vilka värderingar de vill ha i föreningen och på sin arbetsplats, och hur de ska bemöta varandra. Till exempel beslutas det om att man alltid ska hej till alla man möter.

Föreningens vice ordförande Johan Gertsson är nöjd med utfallet under helgen. Blandningen mellan teori och praktiska moment, samt tid till att umgås utanför ridanläggningen har varit uppskattat bland deltagarna.

- Att få träffas och bygga en gemenskap är jätteviktigt. Vi har en bra förening och vi kan ta oss hur långt som helst om vi arbetar tillsammans. Jag har lärt mig mycket om mig själv och hur jag kommunicerar, och det finns massvis att jobba på, avslutar Johan med ett skratt.

Ridklubbens helg hos Åkulla Outdoor Resort kunde genomföras med hjälp av projektstöd från RF-SISU Halland. Har er föreningen också en idé på vad ni skulle vilja göra? Kontakta er idrottskonsulent så berättar vi mer!

Sidan publicerades: 21 september 2023

KONTAKT

Hitta kontaktuppgifter till er idrottskonsulent.

Alla föreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med.

Här finns kontaktuppgifter till oss!

VÅRT UTBUD

Läs mer om folkbildning och utbildning i vår folkbildningskatalog.