Han har besiktigat 140 anläggningar – nu väntar uppföljning

Dan Gustafsson har rest Halland runt och besiktigat 140 idrottsanläggningar – en turné som tog två och ett halvt år. Efter ett oplanerat coronauppehåll har det nu blivit dags att följa upp arbetet och guida föreningarna vidare.

Sidan uppdaterades: 16 november 2022

Få har nog den överblick över statusen på Hallands föreningsägda idrottsanläggningar som Dan Gustafsson. På uppdrag av RF-SISU Halland har han besiktigat 140 av dem.

– Jag besökte alla föreningar som var intresserade, och det visade sig att det var många, berättar han.

Dan har över 40 års erfarenhet som besiktningsman. Han har också en bakgrund inom fotbollen, både som tränare och aktiv, och är därför välbekant med idrottsmiljön.

Besiktningsarbetet genomförde han mellan 2016 och 2019. Därefter kom pandemin och satte arbetet på paus.

Följer upp arbetet

Nu har det blivit dags att återuppta jobbet. Under hösten 2022 och hela 2023 kommer Dan Gustafsson att ansvara för en studiesatsning som bygger på att följa upp besiktningarna.

– Det ska bli spännande att se vad som har hänt sedan sist. Nu när jag kommer ut handlar det om att föreningarna ska förstå vilka byggnader och förutsättningar de har.

Poängen är inte att leverera färdiga lösningar. Dan kommer jobba för att stötta föreningarna i att själva komma fram till vad de kan och vill göra.

– Jag vill att de själva förstår vad de gör och att de ska gilla sin anläggning. Har man gjort något själv börjar man också tycka om det, säger han.

– Anläggningen är en viktig och en stor del av föreningslivet. Själva matcherna eller träningarna är långt ifrån allt.

Noggrann dokumentation

Målet är att föreningarna ska starta en eller flera grupper med olika ansvar som jobbar vidare med anläggningens underhåll och utveckling. Förhoppningen är att satsningen ska bidra till att kunskapen förs över från generation till generation.

Till grund för arbetet finns 140 besiktningsprotokoll med bilder och beskrivningar.

– Jag dokumenterade ordentligt och har försökt vara så pedagogisk som möjligt.

"Fantastiskt roligt"

I oktober i år återanställdes Dan Gustafsson, 72 år, hos RF-SISU Halland som idrottskonsulent. Nu väntar jobb med att kontakta alla föreningar på listan.

– Att det blev en paus på grund av corona tror jag kan ha gjort att besiktningarna har fått mogna lite, säger Dan som gläds över att få göra återbesök.

– Mitt mål är att nå alla föreningar vars anläggningar jag har besiktigat. Det ska bli fantastiskt roligt. Jag vill komma ut så snart som möjligt!

Sidan publicerades: 24 oktober 2022