”Jag gillar att problemlösa för att ge alla möjlighet att utvecklas”

Sidan uppdaterades: 23 januari 2024

Johanna Mårtensson är ledare inom elinnebandyn i Gävle, samt tidigare tränare för Umeås lag. Hon är aktiv inom elinnebandyn på olika sätt sedan 13 år tillbaka.
– Jag har fått minnen och vänner för livet genom min roll som ledare inom elinnebandyn, säger hon.

Foton & text: Parasport Sverige

Vad motiverar dig mest som ledare och tränare inom elinnebandy?

– Framför allt att se varje spelares utveckling och fantastiska glädje när vi spelar tillsammans och uppnår våra mål, både individuella och gemensamma. Det finns en fin gemenskap inom hela elinnebandyn nationellt. Man hjälper, peppar och stöttar varandra, vinner och förlorar tillsammans och utvecklas utifrån sin egen nivå och sina förutsättningar.

– Jag gillar också att ”problemlösa” och hitta smarta små trix för att möjliggöra att alla ska kunna spela och utvecklas individuellt och som lag. Att se möjligheter, inte hinder, och fokusera på det som fungerar istället för det som inte gör det. Det är häftigt när en spelare fastnar för idrotten efter att ha testat för första gången, precis som jag gjorde för väldigt många år sedan.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du för parasporten?

– Jag tycker att det är bra att parasporterna synliggörs mycket i olika sammanhang och är på väg att bli mer inkluderade. Just nu pågår ett arvsfondsprojekt som har som mål att dubbla antalet aktiva föreningar som erbjuder elinnebandy i Sverige och jag tror att idrotten kommer att få ett stort lyft med hjälp av projektet.

– Utmaningar är framför allt att en väldigt stor del av idrottsvärlden har ledarbrist. Men även utmaningar att nå ut och rekrytera nya aktiva. Pandemin gjorde att många aktiva slutade och de har inte kommit tillbaka till idrotten.

Vad betyder din roll som ledare för dig personligen?

– För mig har det betytt väldigt mycket att vara ledare. Att få vara med och göra skillnad på riktigt och se glädjen hos spelarna när de utövar sin idrott gör mycket för mig personligen. Jag har utvecklat min förmåga att se varje individs förutsättningar och att vara problemlösare. Även att ta ansvar och våga tro på mig själv. Att vara ledare tar både energi och tid men för mig ger det väldigt mycket mer. Jag kan vara helt slut efter en träning men ändå vara helt påfylld med ny energi och taggad för nästa gång. Jag har fått minnen och vänner för livet genom min roll som ledare inom elinnebandyn.

– Att få ökat självförtroende och självkänsla genom idrotten och få stöttning och uppmuntran från en ledare är viktigt, Johanna Mårtensson. Foto: Parasport.
Vad tror du att din roll och ditt arbete innebär för spelarna och deras personliga utveckling?

– Som ledare är man en stor och viktig del av spelarnas personliga utveckling. Både inom idrotten men även att utvecklas som individ. Att få ökat självförtroende och självkänsla genom idrotten och få stöttning och uppmuntran från en ledare är viktigt. Att få känna att man har en tillhörighet, vänner och vara duktig inom sin idrott, men även att få en frizon från allt annat som händer i vardagen.

Vad är viktigast att tänka på som ledare?

– Att fokusera på att vara tillgänglig och känna av om den aktiva behöver extra stöd, vill prata om något eller bara har en ”dålig dag”. Jag fokuserar även mycket på att se det som fungerar och föra över mitt mindset så mycket som möjligt till spelarna, att allt går bara man vill. Att ha ett positivt ledarsätt.

Varför rekommenderar du att man ska engagera sig som ledare?

– Jag skulle verkligen rekommendera att man engagerar sig inom parasporten då man får så otroligt mycket tillbaka! Det kommer vara upp- och nedgångar men att få möjligheten att vara med och göra det möjligt för personer att utöva sin sport och dessutom se dem utvecklas samt se lyckan och glädjen när laget eller individen klarar det som hen trodde var omöjligt är något så unikt och mäktigt! Det är fantastiskt att få vara en del av.

JOHANNAS TIPS TILL DEN SOM VILL BLI LEDARE INOM PARASPORT:

  • Hitta din idrott. Finns det någon sport som du tänker att ”det här brinner jag för”? Eller är det en målgrupp du känner lite extra för och vill engagera dig inom? Även om du inte har svaren, så våga googla eller kolla på ”parame” vilka parasporter som finns i närheten av dig och se om något känns extra intressant för just dig. Eller ta kontakt med en förening och kolla var det behövs stöd.
  • Tro på dig själv. Du behöver inte ha några kunskaper inom vare sig idrotten eller parasporten. Du kommer lära dig allt eftersom. Alla måste få vara nybörjare och all hjälp behövs. Det är stor ledarbrist i hela idrottsrörelsen och du kan vara med och bidra till att fler kan hålla på med sin framtida idrott.
  • Våga! Även om du känner dig tveksam eller inte riktigt vågar ta steget att kontakta en förening så våga göra det ändå! Just du kan göra en så stor skillnad i andras liv. Som ledare får du vara en del av något större och möjliggöra att personer både utvecklas och får en meningsfull fritid. Men även stötta personens fysiska, psykiska och sociala hälsa.

Läs mer om inkluderande ledarskap

Vill du vill arbeta med ledarutveckling i din förening? Kontakta någon av våra idrottskonsulenter så får du stöd, råd och tips om utbildningar etc.

Länk till Kontakta idrottskonsulent

Sidan publicerades: 23 januari 2024