Från Ukraina till Gävle Taekwondoklubb – ”Ger socialt liv och glädje till våra barn”

Gävle Taekwondklubb ville visa en del av idrottssverige för familjer som flytt från Ukraina, och inspirera till fysisk aktivitet. Nu har en hel grupp hittat till klubblokalen, som fylls av rörelse, glädje och gemenskap över åldersgränserna.

Sidan uppdaterades: 29 november 2023

Linda Svärdström och Emil Jonsson Hillbom, båda ledare och styrelsemedlemmar i Gävle Taekwondo, är mycket glada att deltagarna verkar gilla taekwondoträningen, och hoppas att ännu fler hittar till föreningsverksamheten.

Mammorna uppskattar det här jättemycket

Vad är föreningens tanke bakom satsningen?
– Tanken med satsningen är att integrera och visa en del av idrotts-Sverige. Och att få in nya personer i klubben.

En kvinna och en man klädda i träningskläder för kampsport, står framför en färgglatt målad vägg.

Vad har varit nycklarna till att ni lyckats starta den här gruppen?
– Ideellt arbete och engagemang! Eftersom gruppen inte har inkomst så att de har råd att betala själva så ville vi erbjuda dem kostnadsfri träning. En av nycklarna till att vi nått målgruppen är att vi har delat ut flygblad på Kristinelundsgården i Bomhus och på Vallongården. Vi har även gjort reklam i Gävle hjälper Ukrainagruppen på Facebook. Samt mun till mun metoden.

Vad hoppas ni satsningen ska ge framåt?
– Fler medlemmar, styrelsemedlemmar, engagerade personer och en trygghet för deltagarna, att de känner att det har ett sammanhang.

Vad har varit roligast?
– Det roligaste är att se är deras glädje att få komma hit och vara med och testa på. Mammorna uppskattar det här jättemycket!

Tankarna på annat

Vi fångar Tanya och Oleksii, två av deltagarna som kommit denna kväll, för att höra vad de tycker.

Vad tycker ni om att komma hit och träna Taekwondo?

En glad kvinna i grå tröja står framför en färgglad motivmålad vägg.

Tanya:
– När barn får bättre hälsa genom idrott är det toppen. Jag tycker att barn från andra länder ska träna taekwondo för det är bra är bra att få nya sociala bekantskaper. Barnen i den här gruppen gillar att ta taekwondo lektioner för att få tankarna på annat och inte hela tiden känna stress kring att vi inte är fulltaliga i våra familjer.

Jag upplever att det har varit svårt med det sociala så detta ger socialt liv och glädje till våra barn. Ukrainska personer mår dåligt varje dag, vi tittar på nyheterna om Ukraina och får många dåliga nyheter så det här är bra för oss.

Jag tränar taekwondo vanligtvis men nu har jag ont i benet, haha! Jag gillar taekwondo, simning och gymnastik och jag går också på språkcafe och när man gör det får man gymma gratis.

Bra för fokus och för det sociala

Oleksii:
– Jag kom till Gävle Taekwondo genom min vän. Det är ett coolt ställe jag gillar det här. Vill göra detta mer seriöst men just nu är det mer en hobby.

Taekwondo är bra träning för kroppen och det är kul. Bra för fokus och bra för det sociala. Förut använde jag bara benen till simning och cykling men nu får jag starka benmuskler av taekwondo.

Jag har varit i Sverige i mindre än 1 år. Sverige är att land med mycket skog, till och med i Stockholm och Göteborg.

En glad ung man gör två tummar upp framför en färgglad vägg.
Fyra personer sitter runt ett bord där ett arbetsmaterial ligger utbrett. Personerna tittar in i kameran.

Stöd från RF-SISU Gävleborg

I samverkan med RF-SISU Gävleborg genomförde Gävle Taekwondoklubb ett processarbete med hjälp av dialogduken "Återstart". Arbetet ledde vidare till en handlingsplan där nya idéer kring inkludering blev ett intressant spår – och föreningens tankar om att starta gruppen för personer från Ukraina tog form.

Att hitta och engagera fler ideella krafter är ett annat spår som föreningen valt att gå vidare med, och kommer att genomföra processen "Fler gör mindre" för en kartläggning och en strategi framåt.

Vill din förening också ha stöd från RF-SISU för att genomföra ett liknande arbete? Kontakta din idrottskonsulent.

Länk till Kontakta idrottskonsulent

Sidan publicerades: 23 november 2023