”Pirr i hela kroppen” när Idrottens dag stog på schemat!

Genom åren har massor av barn fått chansen att prova på idrotter genom succékonceptet Idrottens dag. I år deltog cirka 4 000 barn från 22 skolor i Gävleborg. Ett stort fokus låg på att nå de minst aktiva barnen.

Sidan uppdaterades: 2 oktober 2023

Forskning visar att barn och unga rör på sig alldeles för lite. Bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Med Idrottens dag och samverkan med lokala skolor vill idrottsrörelsen ändra på det. Den 29:e och 30:e september fick 4 000 barn runt om i länet chansen att prova på olika idrotter – kanske för första gången.

– Jag har inte kunnat sova på hela veckan för jag har längtat så det pirrar i hela kroppen! Så uttryckte sig en av deltagarna från Björksätraskolan i Sandviken om hur det kändes att få vara med på Idrottens dag.

Så många barn som möjligt

– Barn i dag rör på sig för lite. Där kan idrotten göra en stor skillnad och den här dagen bygger broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Vi vet de goda effekterna av idrottande och vet därför hur stor betydelse det har att engagera så många barn som möjligt. RF-SISU distrikt gör ett stort och viktigt arbete med Idrottens dag, säger Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet.

Idrottens dag är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. Evenemanget lockar miljontals runtom i Europa. Bara i Sverige har hundratusentals barn deltagit sedan starten 2017. Totalt var närmare 120 000 barn från 560 skolor i 157 kommuner anmälda.

Bygga broar mellan barn, skola och föreningsliv

– Idrottens dag är viktig för att bygga broarna starka mellan skolan, barnen och föreningslivet, säger Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef, RF-SISU Gävleborg. Det är en viktig framtidsfråga att vi lyckas inspirera så många barn och unga vi bara kan till fysisk aktivitet, och genom skolan når vi även de minst aktiva barnen. Idrottens dag är en fantastiskt rolig dag, men det tar inte slut där – under hela året så pågår Rörelsesatsning i skolan som är en satsning för att hjälpa skolan med verktyg för daglig rörelse och för att sätta så många barn som möjligt i rörelse, säger Ann-Gerd.

– Hittills har vi drivit Rörelsesatsning i skolan i samverkan med nära 40 skolor i länet, och nästa skola på tur är just Björksätraskolan. Vilket betyder att barnet som längtade och kände sig så pirrig i magen inför Idrottens dag kommer att få uppleva många fler rörelserika stunder framöver! säger Ann-Gerd.

Specialare i Sandviken och Ljusdal

Många av de deltagande skolorna genomförde egna arrangemang under Idrottens dag, men utöver det så genomför RF-SISU Gävleborg två större arrangemang:
• Den 29 september i Sandviken, där lokala skolor och fritidshem var inbjudna till Jernvallenområdet med en rad lokala föreningar som genomförde prova-på-aktiviteter på plats. Vi bjuder på några fina bilder från Jernvallen här nedan.
• Den 30 september i Ljusdal bjöd vi in allmänheten till en Familjedag på Älvvallens IP, med föreningsledda prova-på-aktiviteter och JetSki-uppvisning.

Tack till er alla!

Vi vill rikta ett stort tack till alla rörelseglada barn och alla peppande och hjälpsamma föreningar och skolpedagoger som såg till att Idrottens dag 2023 blev en härlig upplevelse!

Bilder: Bildbyrån/Jens Carlsson

Barn i rosa jacka åker skridskor med stöd i ishall.
Två barn spelar fotboll på gräsplan utomhus.
Barn kastar ärtpåsar.
Ett barn står i mål och ska precis försöka fånga en boll.
Två barn testar att kasta boll i ett mål.
Vuxen instruerar barn hur bågskytte går till.
Ett barn studsar en basketboll inomhus i en idrottshall.
Ingång till idrottshall med Idrottens dag-banderoller.

Sidan publicerades: 2 oktober 2023