Idrottens dag – maxad rörelseglädje

Årets mest rörelseglada dag är snart här, då Idrottens dag genomförs i hela Sverige. Många skolor har hakat på och arrangerar Idrottens dag på skolgårdar och idrottsplatser. RF-SISU Gävleborg satsar även på två större arrangemang – dels en prova-på-dag för skolor och fritidshem i Sandviken och dels en öppen familjedag för allmänheten i Ljusdal. Tillsammans med närliggande idrottsföreningar har vi laddat med roliga aktiviteter och massor av pepp!

Sidan uppdaterades: 21 september 2023

Idrottens dag är en rolig och aktiv dag som syftar till att höja kunskapen om barns idrottande och bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet. I Gävleborg genomför vi större arrangemang under två dagar:

Idrottens dag i Sandviken:
Prova-på-dag för skolor och fritidshem
Fredagen den 29 september

På Jernvallenområdet vid Göransson Arena i Sandviken arrangerar vi tillsammans med lokala idrottsföreningar en fullspäckad och rolig prova-på-dag för skolelever och fritidshem. Barnen besöker arrangemanget i samband med skoldagen kl 12.30–15.45 tillsammans med lärare, skol- och fritidspedagoger.

Kontaktperson Sandviken:
Emma Håkansson, 070-872 06 73, emma.hakansson@rfsisu.se

Idrottens dag i Ljusdal:
Öppen familjedag för allmänheten i Ljusdal
Lördagen den 30 september

På Älvvallens IP i Ljusdal bjuder vi tillsammans med Ljusdals kommun och lokala idrottsföreningar in till en FAMILJEDAG med massor av rörelsepepp!

  • Kl 11–15 på Älvvallens IP
  • Ljusdals IF kommer att sälja fika på plats.
  • TIPS: Det kommer att vara en uppvisning av Jetski-klubben kl 12.00 i Ljusnan vid Älvvallen.

Barn, unga, vuxna, äldre – Alla är välkomna!
Kostnadsfritt.
Reservation för inställt arrangemang vid dåligt väder.

Kontaktperson Ljusdal:
Emelie Holmberg, 076-137 41 34, emelie.holmberg@rfsisu.se

Övriga arrangemang under Idrottens dag

Utöver dessa två större arrangemang som vi från RF-SISU Gävleborg bjuder in till, så arrangerar flera skolor i distriktet sin egen Idrottens dag. Med stöd och hjälp från oss sätter dessa skolor sina elever i rörelse under Idrottens dag!

– Evenemangen blir en kraftsamling med roliga och inspirerande aktiviteter där lokala föreningar får chans att erbjuda peppande former av rörelse under dagen och skapa en happening. I förlängningen är målet att skapa långsiktig och hållbar samverkan mellan skola, idrottsrörelse, barn och föräldrar. Vi vill utgå från rörelseglädje och lek utifrån barnens villkor, det är nycklarna till att få effekt och nå även de mest stillasittande barnen, säger Ann-Gerd Bergdahl distriktsidrottschef RF-SISU Gävleborg.

Forskningen visar att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en stor del av dagen. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Med skolans hjälp vill idrottsrörelsen förändra det.

Mer om Idrottens dag

Idrottens dag arrangeras av Riksidrottsförbundet och genomförs för sjätte året i rad i Gävleborg och riktar sig till årskurserna F–6. Det är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn i hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport.

Länk till idrottensdag.se

Inspireras av våra rörelseglada filmer

Här kan du se en film från Idrottens dag i Andersberg, Gävle, 2020:

Här kan du se en film från Idrottens dag på Hällåsen i Söderhamn, 2022:

Sidan publicerades: 20 september 2023