
Mötesplats för idrott, folkhälsa och tillgänglighet:
”Allt handlar om att bygga broar”
I samband med den unika innebandyturneringen ”World Cup Volt Hockey” i Gävle, bjöd vi tillsammans med Parasport Gävleborg och Gävleborgs Innebandyförbund, in till en mötesplats för att presentera en ny metod för idrottsföreningar som vill bli bättre på att inkludera alla, och för att lyfta ämnen relaterade till ”Allas rätt till en aktiv fritid”.
Sidan uppdaterades: 14 september 2023
Carina Karlsson är ordförande i Parasport Gävleborg, och hon inledde konferensen tillsammans med distriktsidrottschef Ann-Gerd Bergdahl. Carina tycker att konferensen spelar en viktig roll i framtidsarbetet.
Mötesplats som ögonöppnare
– En sådan här mötesplats kan fungera som en ögonöppnare för många, säger Carina. Från parasportens perspektiv ser vi nu hur antalet föreningar ökar och även att samarbetet med kommunerna ökar. Det här hänt något de senaste åren. Frågan om en aktiv fritid för alla har börjat röra på sig. Det är verkligen positivt! Men jag som känner målgruppen vet även att det finns otroligt mycket mer att jobba med.

Carina Karlsson ordförande i Parasport Gävleborg
– Vi har lagar som säger att alla har rätt till en aktiv fritid. Fortfarande finns det många hinder på vägen, både personella, ekonomiska och när det gäller logistik och annat. Saker som vi måste arbeta med tillsammans. Allt handlar om att bygga broar, säger hon.
Inkludera hela vägen
Paralympicsmeriterade föreläsaren Christian Hedberg gav en personlig bild av hur livet med en funktionsnedsättning kan se ut, från det ögonblick när han föll under klättring 2006 till det aktiva liv som inspiratör han lever idag. Med liknelser, exempel och egna erfarenheter beskriver han resan mot en återvunnen aktiv fritid och pekar på vikten av att "inkludera hela vägen" inom idrotten. Att jobba framåt tillsammans.


Christian Hedberg (överst) och Anders Isaksson.
Anders Isaksson berättade om det kostnadsfria bildstödsverktyget Fitness Assistant som med förutsättningslösa nyfikna frågor kan bidra till en dialog om vårt mående och våra livsval – ett verktyg för den som behöver lite hjälp på traven. Ett verktyg som egentligen kan hjälpa oss alla att starta och få snurr på vår egen hälsoresa.
Emilia Ingeroth och Johanna Mårtensson från föreningen KF Heros berättade om det nya Arvsfondsprojektet ”Elinnebandy är livet”, som de driver för att sprida elinnebandyn över Sverige.

Emilia Ingeroth (till vänster) och Johanna Mårtensson från föreningen KF Heros i Gävle.
– Det allra viktigaste med den här satsningen är att fler personer ska få möjlighet att testa idrotten! säger Johanna Mårtensson.
Ny metod med NPF-anpassning som modell
Måns Lööf, folkbildare inom NPF-området, bjöd på en premiär när han presenterade ”Inkluderande verksamhet med NPF-anpassning som modell” – den nya metod som han, tillsammans med oss från RF-SISU Gävleborg, utvecklat för idrottsföreningar. Metoden handlar om att anpassa verksamheten till den målgrupp som har allra störst behov av tydlighet och struktur och förutsägbarhet – och därigenom få en bättre verksamhet för alla. Syftet med metoden är att skapa ett väl förankrat förhållningssätt och ledarskap i föreningen för att främja en tryggare, mer förutsägbar och hanterbar verksamhet där alla är välkomna. I arbetet har föreningen hjälp av en processledare.
Måns levererade en hel del tankeställare om bemötande, tydlighet och inkludering. Om varför den tidigare så självklara vuxenauktoriteten inte fungerar längre, och om hur vi idag kan bygga relationskapital genom att tänka till kring hur vi kan se och bemöta barn och unga.
– Jag vill lyfta fram att det här en metod som passar för alla barn och unga, säger Måns Lööf. Det handlar helt enkelt om ett modernt ledarskap – och att man i arbetet liksom får NPF-anpassning på köpet så att man som förening kan inkludera även den målgruppen i sin verksamhet, säger han.
"En målgrupp vi kan fånga upp bättre"
Från föreningen Hofors AIF kom Anna Persson och Annika Johansson, för att bland annat lyssna till Måns Lööfs föredrag:
– Vi ser att vi har ett glapp i vår verksamhet och att det här är en målgrupp vi skulle kunna fånga upp bättre, säger Annika.
– Just tydlighet och struktur behöver vi alla bli bättre på, menar Anna. Jag märker bland annat i mitt jobb inom skolan hur viktigt det är att ha byggt goda relationer, då har man mycket gratis! Vi är definitivt intresserade av att titta vidare på metoden och lära oss, vi kan väl få hjälp av RF-SISU:s konsulenter framöver också?
På Annas fråga svarar vi självklart JA!
Läs mer om metoden ”Inkluderande verksamhet med NPF-anpassning som modell”

Anna Persson och Annika Johansson, Hofors AIF.
%20mansloof_h800.jpg)
Måns Lööf med pärmen som innehåller det nya metodmaterialet baserat på hans koncept "Den förutsägbara ledaren".
Sidan publicerades: 14 september 2023