”Hälsa för alla” som metod i mångmiljonprojekt

Nu utbildas de första aktivitetsledarna som ska hjälpa tredjelandsmedborgare till ökad fysisk aktivitet och kontakt med föreningslivet i Gävleborg. Satsningen ”Hälsa för alla” ingår i ett flerårigt projekt som ska verka integrationsfrämjande och motverka inaktiv väntan och inaktiva perioder för målgruppen. Habib Khoshi var en av dem som nappade på möjligheten att utbilda sig till aktivitetsledare: ”Jag har själv stått i deras skor”.

Sidan uppdaterades: 12 juni 2023

RF-SISU Gävleborg är en del av Projektet Samverkan Gävleborg 2022 som har beviljats drygt 50 miljoner kronor från Asyl-, migrations- och integrationsfonden, AMIF. Syftet med projektet är att undersöka hur samhället kan underlätta för tredjelandsmedborgare* att komma in på arbetsmarknaden. RF-SISU Gävleborgs insatser i projektet handlar om att motverka perioder av inaktiv väntan. Genom utbildningen ”Hälsa för alla” ska målgruppen få förutsättningar för ökad fysisk aktivitet, bättre hälsa, språkträning och kunskapshöjning kring det svenska föreningslivet.

Hälsosam livsstil

Nu har vi genomfört den första utbildningen av de aktivitetsledare som sedan i sin tur ska möta deltagarna i projektet. Ledarna kommer, utifrån ett specialframtaget material, att utbilda målgruppen inom områden som fysisk aktivitet, hälsosam livsstil, föreningskunskap, psykisk hälsa och kvinnohälsa. I slutet av utbildningen genomförs föreningsbesök i syfte att deltagarna ska hitta en idrott att utöva eller engagera sig i på annat sätt.

Utbildare visar en uppsättning smileys som illustrerar olika känslor.

Michaela Lindberg, RF-SISU Gävleborg, visar ett av de pedagogiska verktygen.

RF-SISU Gävleborg har utvecklat pedagogiska metoder som vi vet ger god effekt för just den målgrupp som projektet vänder sig till. I vårt tidigare arbete har vi sett både en förbättrad fysisk hälsa, ökat psykiskt välbefinnande och stärkt självkänsla hos de personer som deltagit i liknande utbildningsinsatser, där fysisk aktivitet varit en av nycklarna. Tanken är även att deltagarna ska få förutsättningar att vidga sina nätverk, och även träna på det svenska språket, vilket kan göra det lättare att hitta vägar in på arbetsmarknaden.

En man står framför två rollups med budskap från R-SISU Gävleborg. Han har armarna korsade framför bröstet.

Habib Khoshi deltog i utbildningen och gillade den. Han är ledare idag och vill utvecklas genom projektet.

”Bemöta människor där dom är”

Habib Khoshi var en av de fyra första aktivitetsledarna som utbildades:
– Jag är redan ledare och tycker om att jobba med människor. Det är så roligt att hålla i aktiviteter! Jag har själv stått i deras skor. Jag har varit nyanländ och flytt från krig. Jag har lärt mig mycket idag. Jag tar framförallt med mig hur ska jag bemöta folk på ett professionellt sätt. Att bemöta människor där dom är, och inte där jag vill att dom ska vara. Väldigt roliga övningar har vi gjort idag! Nya aktiviteter som jag kan träna med folk.

– Det var en fantastiskt bra utbildning tycker jag. Om vi vill ha ett bra och friskt samhälle då måste vi satsa på utbildningar som handlar om sport. Vi har ett ordspråk på persiska som betyder ungefär ”en frisk kropp ger friska tankar”, berättar Habib.

Nästa steg för aktivitetsledarna är att få möjlighet att prova på i ”skarpt” läge. De kommer att erbjudas tillfällen där de tillsammans med projektgruppen får möta grupper av deltagare och själva testa att vara utbildare.

Mål att vara i gång i åtta kommuner

Michaela Lindberg är projektledare på RF-SISU Gävleborg och en av de som planerat och genomfört utbildningen för aktivitetsledarna.

– Vi är glada och förväntansfulla när vi nu går in i genomförandefasen, där det blir spännande att träffa målgruppen, säger Michaela. Vi har inplanerade möten med grupper i både Gävle och Söderhamn denna vecka.

– Det är inspirerande att arbeta med de här viktiga frågorna och en stor styrka att göra det i samverkan med de övriga parterna i projektet. Vi bidrar med vår kompetens till projektets övergripande syfte – att ge tredjelandsmedborgare större möjligheter att komma in på arbetsmarknaden – samtidigt som vi tillämpar praktisk språkträning och höjer målgruppens kunskaper om hälsa och föreningsliv. En stor vinst i sammanhanget är också att deltagarna får stora möjligheter att vidga sitt sociala nätverk, något vi vet är mycket betydelsefullt, menar hon.

– Denna vecka ser vi fram emot att möta runt 20 personer – en kvinnogrupp i Söderhamn och en könsmixad grupp i Gävle. Vår målsättning är att vi ska ha aktivitetsledare igång i samtliga åtta kommuner som deltar i projektet, säger Michaela.

En grupp människor gör övningar med olikfärgade sjalar som de kastar i luften.

Rörelseförståelse ingår i utbildningen - här får deltagarna testa olika övningar.

Om projektet Samverkan Gävleborg 2022

Projektet Samverkan Gävleborg 2022 medfinansieras av Europeiska Unionen genom Asyl-, migration- och integrationsfonden. Syftet med projektet är att genom samverkan mellan aktörer, utveckla arbetssätt och metoder för att göra det lättare för tredjelandsmedborgare att etablera sig i samhället.

I projektet Samverkan Gävleborg 2022 är kommunerna i Bollnäs, Hofors, Söderhamn, Hudiksvall, Ockelbo, Ovanåker, Nordanstig och Gävle projektparter tillsammans med RF-SISU Gävleborg och Högskolan i Gävle. Länsstyrelsen Gävleborg är projektägare. Projektet pågår mellan 1 november 2022 till 31 oktober 2026.

* Tredjelandsmedborgare är personer som är medborgare i ett land utanför EUs medlemsstater.

Logotyper för Asyl- och Migrationsfonden samt projektet Samverkan Gävlebor 2022

Vill du utbilda dig till aktivitetsledare?

För mer information om projektet, och om hur du kan bli aktivitetsledare, välkommen att kontakta oss:

Michaela Lindberg, projektledare RF-SISU Gävleborg
Telefon 073-057 76 13
E-post: michaela.lindberg@rfsisu.se

Afaf Radhison, projektledare RF-SISU Gävleborg
Telefon 070-871 53 10
E-post: afaf.radhison@rfsisu.se

Projektets hemsida:
www.lansstyrelsen.se/gavleborg/samverkangavleborg

Sidan publicerades: 12 juni 2023