Prova-på-dagar ger fler möjlighet att hitta sin idrott

Rörelsefestival i Hofors, Prova-på-dagar för seniorer i Hudiksvall och Gävle och Idrott för alla på Högbo Bruk. Under de närmaste veckorna genomför föreningar från flera kommuner i länet olika prova-på-dagar för att sätta Gävleborgare i alla åldrar i rörelse.

Sidan uppdaterades: 2 maj 2023

Nu på söndag, den 7 maj, arrangeras till exempel Rörelsefestivalen i Hofors där 16 föreningar tillsammans med Hofors kommun och RF-SISU Gävleborg arrangerar aktiviteter på idrottsplatsen Stålringen. Syftet är att få fler människor i rörelse och samtidigt upptäcka idrotten och kommunens föreningsliv.

– Det finns ett fantastiskt engagemang bland föreningarna, säger Olof Hansson, idrottskonsulent på RF-SISU Gävleborg som är medarrangör. Det började med att ett par föreningar i Hofors tyckte att det vore roligt om man gemensamt kunde göra någonting för att lyfta rörelse både för barn och familjer att prova på roliga och nya aktiviteter. Föreningsutbudet i kommunen är så mycket större än de traditionella idrotterna man tänker på i första hand, säger Olof.

Seniorevenemang med föreläsning

I Hudiksvall har idrottskonsulent Emelie Holmberg, RF-SISU Gävleborg, hjälpt till att samordna aktiviteter som kommer att genomföras på Glysisvallen den 24 maj. Där kommer dagen att kompletteras med att Irene Samuelsson från Svenska Gymnastikförbundet håller en föreläsning med temat ”Bra träning för seniorer”. Hon pratar då om vardagsträning med viktiga grundövningar samt den viktiga sociala gemenskapen. Lokala idrottsföreningar finns på plats för att erbjuda deltagarna att testa padel, dans, gå-fotboll, gympa och andra aktiviteter. Som avslutning på dagen öppnar Hudiksvalls badhus upp dörrarna och erbjuder bastu och dusch. I Gävle kommun genomförs liknande aktiviteter den 16 maj med 65+ som målgrupp, men där kommer aktiviteterna att vara utspridda på ett flertal platser.

Föreläsare Irene Samuelsson aktiverar seniorer vid en föreläsning.

Bild från ett annat tillfälle då föreläsare Irene Samuelsson, Svenska Gymnastikförbundet, föreläser om träning för seniorer.

Från bågskytte till bridge i Högbo

För prova-på-dagarna som ska arrangeras på Högbo Bruk den 3 juni så pågår arbetet just nu. Hans Bergman, RF-SISU Gävleborg, hjälper till att knyta så många föreningar som möjligt till arrangemanget.

– Man kommer bland annat att kunna prova på padel, fotbollsgolf, cykel, bågskytte och orientering men även en lite mer udda aktivitet som bridge, vilket är jätteroligt. Målet är att få 15-20 föreningar så att alla ska kunna hitta något som känns lockande, säger Hans. Vi riktar oss till hela familjen egentligen, men har lite extra fokus på aktiviteter för barn och unga.

Viktigt att fortsätta återhämtningen

– En sådan här prova-på-dag är ett sätt för föreningarna att få in fler medlemmar till sina föreningar, så efter att vi genomfört dagen så ser vi till att föreningarna är förberedda på att ta emot nya nyfikna till sina verksamheter. Vi ser fortfarande effekterna efter pandemin där det blev ett stort tapp på aktiva och ledare, och även om det är på väg att återhämta sig en del så är det viktigt att vi fortsätter att arbeta för att sätta fler i rörelse och stärka föreningslivet, menar Hans.

– Vi vill ju framför allt att så många barn som möjligt ska vilja och kunna idrotta. Men målet är ju att även fler ungdomar och vuxna ska hitta till idrotten.

Mer info om de aktuella prova-på-dagarna:

Hofors 7 maj (länk till info på hofors.se)

Gävle kommun 16 maj (länk till info på gavle.se)

Hudiksvall 24 maj (info läggs upp i Visit Glada Hudiks kalender när programmet är klart)

Högbo Bruk 3 juni (info läggs upp i Högbo Bruks kalender när programmet är klart)

Är prova-på-dagar något för er?

Tycker din förening att det skulle vara givande med en prova-på-aktivitet för att locka nya nyfikna till föreningen? Hör av dig till din idrottskonsulent för att få hjälp och stöd i arbetet.

Länk till Kontakta idrottskonsulent

Sidan publicerades: 2 maj 2023