Rörelsetips för gymnastikföreningens seniorer

Att få upp pulsen och stärka musklerna med enkla övningar gör stor skillnad för måendet på äldre dar. Det var ett av budskapen när Irene Samuelsson från Svenska Gymnastikförbundet gav en föreläsning och träningstips till seniorerna i Valbo Gymnastikförening.

Sidan uppdaterades: 13 december 2022

Svenska Gymnastikförbundet driver ett tvåårigt projekt där de fokuserar på träning för seniorer. Det gör de bland annat genom att besöka föreningar och prata om forskning och fysisk aktivitet. Irene Samuelsson arbetar med projektet, och hon kan hjälpa till med träningsprogram och goda råd för den som behöver. Denna kväll besökte hon Valbo Gymnastikförening, i samverkan med RF-SISU Gävleborg, där nära 90 seniorer hade samlats till adventsfika.

Ordförande och föreläsare vid föreningens rollup.

Marie Egebrand, ordförande i Valbo Gymnastikförening och föreläsare Irene Samuelsson, Svenska Gymnastikförbundet.

– Ikväll fokuserar jag på lite enkla tips och fakta kring vad allsidig träning ger för positiva effekter, Inom projektet erbjuder vi också gratis föreläsningar med vår professor, Mikael Tonkonogi, säger Irene. Enligt honom så räcker 30 minuters styrketräning i veckan väldigt långt och kan göra stor skillnad, berättar Irene.

Forskning att luta sig emot

– Träning är en friskhetsfaktor. Att få upp pulsen och att köra lite styrketräning ger mycket goda effekter, inte bara på kroppen och orken utan även på "kom-i-håget", säger Irene, och pekar på att det idag finns en stor mängd forskning att luta sig mot. Hon vill även lyfta vikten av träning som stärker skelettet. Det är extra viktigt eftersom det motverkar fallolyckor.

– Ni vet det här med att man liksom ska "dunsa" lite, och utsätta skelettet för stötar, säger hon och visar med kraftiga stamp i golvet. Det är viktigt att man som äldre vågar sig ut trots att det har snöat lite och är halt på marken, det är lätt att bli isolerad annars. Ju mer varierad träning man kan ha, desto bättre.

Seniorträff inom hus där alla gör knäböjsövning ledda av föreläsare.

Föreläsare Irene Samuelsson bjöd på enkla men effektiva träningstips som kan göras när som helst och var som helst.

Trots att det är fysisk aktivitet som är Irenes specialitet så vill hon även slå ett slag för en annan typ av aktivitet:

– Förutom träning så är den andra stora friskfaktorn det ni har här ikväll – gemenskap! Man ska träffas och fika mycket, säger hon, och leendena sprids i lokalen.

Marie Egebrand är ny ordförande i Valbo Gymnastikförening sedan april i år. Hon beskriver att föreningen har cirka 300 medlemmar varav många är seniorer.
– Vi har vattenjympa, yoga och sittgympa ... eller seniorgympa som vi säger.

Enkla övningar och goda råd

När jag påpekar hur härligt det är att se ett så stort gäng aktiva seniorer i en förening berättar hon om sitt första uppdrag som ny ordförande i våras.

– Då fick jag i uppdrag att tacka av en av föreningens ledare. Hon var 94 år. Tänk det, att vara aktiv och engagerad så länge! Det är ju fantastiskt, säger hon.

Innan Irene avrundar för kvällen vill hon ha upp åhörarna på benen för att testa några enkla övningar. Hon tipsar även om böcker, program och webbplatser där man kan få bra tips.

Powerpointbild med tänkvärda punkter om seniorträning.

Under kvällen bjöds det på många tips och råd om fysisk aktivitet och träning.

Follhälsomyndighetens sajt tycker jag är bra. Där man kan hitta info om hur vi ska träna hela livet.

Ordförande Marie tycker att föreläsningen har varit mycket givande:

– De flesta som är här ikväll går ju på något av våra pass, men nu har alla fått lite ny info om varierad träning och det kanske kan locka att man vill prova nya saker, säger hon. Irene var enkel och rolig att lyssna på och vi fick många bra tips, säger Marie.

Hon tillägger raskt.
– Och nu ska vi fika!

Sidan publicerades: 13 december 2022