Mångfald i ledarskapet gav fantastisk tillväxt i IK Sätra

Lars Winges var tränare i sonens fotbollslag och funderade varför det nästan enbart var svenskfödda barn som kom till träningarna.
"När några slutade frågade vi oss om vi skulle lägga ner, eller om vi skulle försöka göra något annorlunda."

Sidan uppdaterades: 29 november 2022

I vår serie "Därför är jag idrottsledare" har vi mött Lars Winges, ledare i IK Sätra i Gävle, och pratat med honom om hur han kom in i ledarskapet, vad som är hans drivkraft och vad han tror är nycklarna till att fler vill engagera sig som ledare inom idrotten.

Varför är du ledare?

– Jag tycker att det är jättekul att lära känna andra människor. Vi kan stå här vid sidan av planen och prata … om livet, om religion, om hur olika det kan se ut. Det gör att jag får nya lärdomar hela tiden. Jag får lära känna ungdomarna och vad de har för framtidsdrömmar. Sedan är det så klart fotbollen, att man är intresserad av idrotten.

”Barn ska bli sedda och hörda”

– Jag vill att de som är här, barn och unga, ska bli sedda och hörda. Vissa av barnen här har kanske inte föräldrar som alltid stöttar och finns till hands. De kanske inte alltid bryr sig så mycket.

Hur kom du in i rollen?

– Det var när sonen gick på fotbollsskola för tio år sedan ungefär. Jag tänkte att ”det där kan man utveckla”. Det ledde till att jag och min ledarkollega här i IK Sätra, John Sallum, startade upp ett lag. Vi var 4–5 föräldrar till en början som hjälptes åt. Det var skönt att vara fler, det blev inte så betungande.

Tränarkollegorna John Sallum och Lars Winges vid Treffens fotbollsplan i Sätra.

– Det vi såg var att det var nästan enbart svenskfödda barn som kom till träningarna, och i takt med att några slutade blev truppen mindre och mindre. Vi frågade oss om vi skulle lägga ner och be dem gå till en annan förening, eller om vi skulle försöka göra något annorlunda.

”Nu speglar laget stadsdelen”

– Vi såg ju att det fanns jättemånga barn i Sätra, men vi nådde inte fram till dem. Vi började med att fråga en av spelarna som tidigare spelat med IK Sätras Herrlag och som har annat modersmål än svenska, om han ville hjälpa till. Via honom kunde vi börja rekrytera barn med annat modersmål än svenska, och direkt så märkte vi att vi kunde nå ut till många fler barn. Sedan dess har fler och fler barn och unga med invandrarbakgrund kommit till laget och föreningen. Det är jätteläckert att se. Nu speglar laget stadsdelen. Vi hade runt 8-9 lag i fotbollssektionen för 2 år sedan, idag är det 18 lag totalt.

Under intervjun kliver två av Lars yngre ledarkollegor in i klubbstugan, Haidar och Hawbir.

– Det är de här killarna som fått in integrationen i IK Sätra, vi hade inte fått in så många spelare med annat modersmål än svenska utan dem, och vi hade inte haft ett herrlag heller, säger Lars och byter några snabba ord med dem inför kvällens träningspass.

Lars tillsammans med några av ledarna i IK Sätra – Hawbir, Haidar och Mark. Foto: IK Sätra.

Vad skulle du säga är drivkraften i ditt ledarskap?

Det här gör jag för stadsdelen och för barnen och framtiden. Ett ögonblick som gjorde mig alldeles varm i hjärtat var när IK Sätras herrlag gick upp till division 4 för ett tag sedan. Att se alla barn som var här då, som firade tillsammans med laget. Hur glada och stolta alla var. Herrspelarna blir förebilder här i Sätra, de är så generösa mot alla barn och låter dem vara med. Alla delade verkligen glädjeyran som var här. Då kände jag mig stolt.

Vad är drömmen framåt för dig som ledare?

Min dröm är att utöka med fler fotbollsplaner så att vi kan erbjuda aktiviteter till alla. Har de unga i Sätra deltagit i idrottsaktiviteter så tror jag att det blir mindre bus på kvällarna. Då har de fått bekräftelse, blivit sedda. Då har de fått sitt, och är nöjda.

Foto: Marco Benavides

”Göra saker på sitt sätt”

Vad är dina bästa tips till en förening som vill nå fler ledare?

  • Nummer ett är att lära känna varandra. Ibland handlar det om rädsla som inte borde finnas där. Man måste börja prata liksom!
  • Att man får lov att göra saker på sitt sätt, det behöver inte alltid vara det traditionella sättet.
  • Att erbjuda hjälp till nya ledare med de administrativa delarna, att fylla i en laguppställning i administrationssystemet och att hålla i ekonomin till exempel. Det räcker kanske att man gör sin insats som ledare på planen till att börja med.
  • Att man är fler som försöker dela på sysslorna, att inte allt hamnar på en och samma person.
  • Att fixa sammankomster för ledare där man får träffas tror jag också är viktigt.
  • Att prata om hur ni kan lösa det med avgifter, kanske kan ni göra som vi och låta unga ”jobba av” sin medlemsavgift genom att vara ledare och domare i yngre lag och i fotbollsskolan.
  • Se till att era ledare får utbildning. Vi har haft Olof från RF-SISU här som har pratat ledarskap och stärkt ledarna på olika sätt.

Ledarförsörjning i din förening

Vill din förening få stöd i ledarförsörjningssfrågor? Hör av dig till din idrottskonsulent så kan ni tillsammans lägga upp en plan för utvecklingsarbetet.

Länk till Kontakta idrottskonsulent

Sidan publicerades: 25 november 2022