Skatt-, juridik och arbetsgivarfrågor

Sidan uppdaterades: 8 december 2022

Det moderna föreningsarbetet kräver ofta sakkunskap inom områden som juridik, skatter och arbetsgivarfrågor. Som föreningsledare kan det vara skönt att bolla sådana frågor med någon. Vi kan bidra med specialkunskap och tipsa om utbildningar.

Idrottsjuridik

Det finns regler och stadgar som måste följas när du driver en idrottsförening. Har du funderingar på hur ni ska tolka föreningens stadgar eller något som rör det juridiska i er förening är du välkommen att höra av dig till oss.

Här har vi samlat information om idrottsjuridik som kan ge svar på många frågor:

Vilka regler gäller och vilket juridiskt ansvar har ni som förening?

Frågor och svar om idrottsjuridik

Att hantera medlemmars personnummer i enlighet med GDPR (nya personuppgiftslagen)

Skatter och arbetsgivarfrågor

RF-SISU Gävleborg har ett samarbete med Skatteverket för att idrottsföreningar och förbund ska få hjälp med frågor om skatter och avgifter.

På Skatteverkets webbplats kan du läsa mer om skatter för idrottsföreningar.

Vi håller dessutom årligen en distriktsträff där vi informerar och svarar på föreningarnas frågor kring skatter och avgifter. Framför allt vänder sig träffarna till kassörer och styrelsemedlemmar, men även till revisorer som kan behöva fräscha upp sina kunskaper. På träffarna reder vi ut frågor som bland annat rör reseersättningar, beloppsgränser och arbetsgivaravgifter.

För idrottsföreningar är det räkenskapsåret som styr när föreningens inkomstdeklaration ska lämnas. Upptäcker du att Skatteverket har felaktiga uppgifter om din förenings räkenskapsår ska du kontakta Skatteverket.

Arbetsgivaralliansen är idrottens arbetsgivarorganisation. På deras webbplats hittar du mer information om arbetsgivarfrågor.

Länk till Arbetsgivaralliansens webbplats

Kostnadsfria webbseminarier

Vi rekommenderar att du tar del av Skatteverkets kostnadsfria webbseminarier. Där kan du bland anant lära dig mer om idrottsföreningens åtaganden som arbetsgivare när det gäller att lämna inkomstdeklaration och kontrolluppgift.

Länk till webbseminarierna

Sidan publicerades: 8 november 2022

Kontakt

Marcus Andersson

Idrottskonsulent

Tjänstledig

Kostnadsfri webbutbildning som ger en första inblick i rollen som föreningsledare och inspiration för ett spännande och viktigt uppdrag.