Längdskidor

Sidan uppdaterades: 5 mars 2024

I Falun och Borlänge finns fantastiskt fina förutsättningar för att bedriva längdskidåkning i världsklass. Anläggningar med och utan konstsnö garanterar fina förhållanden både under snörika och snöfattiga vintrar.

Tränarna Johan Granath och Kalle Gräfnings beskriver den dagliga verksamheten för de aktiva i elitidrottsmiljön Dala Sports Academy Elit.

Borlänges anläggningar Gyllbergen, Bergebo Skidstadion och Mellsta ger bra förutsättningar för skidåkning. Riksskidstadion, Lugnet, Sörskog, Stångtjärn, Pumpen (Korsnäs) och Karlsbyheden är skidområden som används i Falutrakten.

Sedan 2015 kan Lugnet erbjuda tidig skidåkning (okt/nov) då snö sparas under sommaren.

Sedan 2020 har Riksskidstadion kunna erbjuda rullskidåkning på asfaltsbanan som mäter ca 4 kilometer i terräng kring Lugnet.

En härlig krydda för aktiva kring Falun/Borlängeområdet är att VM i Längdskidor kommer att arrangeras på Lugnet 2027.

Barmarksträningen är mycket variationsrik tack vare fina och varierande omgivningar och anläggningar. Träningar och läger (ca 20–30 lägerdagar) är noga planerade av erkänt duktiga elittränare med bred kunskap och erfarenhet. Detta för att säkerställa kvalitén för den elitaktives möjlighet till utveckling. Det aktiva föreningslivet är en viktig del i helheten och samverkan är en framgångsnyckel för fortsatt utveckling.

Träningar på Dala Sports Academy Elit längdskidor erbjuds ca sex gånger per vecka samt 46 veckor per år.

Dala Sports Academy Elit längdskidors träningsgrupp är en blandning av etablerade världscupåkare och förstaårsseniorer på väg uppåt i utvecklingstrappan.

Vi arbetar för att skapa en positiv och utvecklande träningskultur och miljö där delningskulturen är viktig bland aktiva och tränare. Sparringen i vardagen är ofta en punkt som lyfts fram bland aktiva som uppskattad och positiv. Att Dala Sports Academy Elit även består av flera andra idrotter ger sparring i alternativ träning, dessutom inspiration till nya sätt att träna och en social samvaro mellan olika typer av idrottare.

I Dalarna satsas det hårt på längdskidor, både inom bredd- och elitidrott. Skidföreningarna har bra verksamhet och variationerna av träningsmöjligheter är många. Dalarna har ett omfattande arrangörskap med både stora och små arrangemang.

Framgångsrika skidåkare i elitmiljön genom åren

Calle Halfvarsson, Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Johanna Hagström, Simon Andersson, Hanna Falk, Gustav Eriksson, Emma Wikén, Jennie Öberg, Lina Korsgren, Daniel Tynell, Emilie Öhrstig, Leo Johansson, Eric Rosjö, Louise Lindström och Moa Hansson.

Är du nyfiken på hur verksamheten fungerar

Välkommen att kontakta ansvariga tränare Johan Granath eller Kalle Gräfnings.

Ansökan till Dala Sports Academy Elit

Sidan publicerades: 18 oktober 2022

Förutsättningar för aktiva puff
Ansökan DSA Elit puff