Självklar rörelse i Vinsboskolan

Sidan uppdaterades: 16 mars 2023

Rörelsesatsning i skolan har över 110 deltagande dalaskolor. Vi gjorde ett nedslag i Smedjebacken. Med morgonpass och rastaktiviteter har Vinsboskolan blivit en mer rörelserik skola. Effekterna är många och rörelse en naturlig del av skoldagen.

Vinsboskolan är en av de fem skolor i Smedjebacken som ingår i RF-SISU Dalarnas Rörelsesatsning i skolan. Rektor Torbjörn Åkerlund har sett flera positiva effekter sedan starten för två år sedan.

- Det är helt klart mer energi på skolan och eleverna har blivit piggare. Våra rörelsemoment påverkar både skolresultaten och tryggheten i positiv riktning.

Flera gånger i veckan startar dagen med ett rörelsepass på skolgården då alla klasser deltar. Just att starta dagen med rörelse är bra för de elever som inte har gått eller cyklat till skolan. Redan på förmiddagsrasten följer sedan denna F-6 skola upp med organiserade rastaktiviteter. De är ledda av skolans fritidspersonal, och ett populärt inslag för att nå elever som inte hittar aktiviteter spontant.

När jag bevittnar en rast då isen ligger som ett täcke över skolgården, är det alltifrån spontana bandy- och bollaktiviteter till en, trots årstiden, ledarledd frisbeestation. Fritidspedagog Anton Iljegård intygar att de barn som hittat till stationen tidigare haft svårt att ”platsa” i andra aktiviteter. Han försöker också få med barn i olika åldrar vilket främjar sammanhållningen.

- Jag brukar köra en frisbeevariant där barnen springer för att sedan fånga frisbeen i farten. Den är mycket populär och eleverna blir rejält trötta. I den aktiviteten kan alla delta oavsett ålder, berättar Anton.

Två elever som gillar att det finns många olika saker att göra på rasten är Medina och Sandra.

- Det är jättekul på rasterna här, och det bästa är att vi får röra på oss, säger de unisont.

Vinsbo-2

Familje- och utbildningsnämndens ordförande Matilda Kilström och Vinsboskolans rektor Torbjörn Åkerlund.

Under rektor Torbjörn Åkerlunds ledning har även rörelseaktiviteter för personal satts in vid några tillfällen. Skolan har vidare ett bra samarbete med Smedjebackens kommun och den fina anläggningen vid Heros sportfält använts ofta för friluftsdagar.

Vid mitt besök har även en politiker hittat till Vinsboskolan. Familje- och utbildningsnämndens ordförande Matilda Kilström poängterar vikten av denna rörelsesatsning och att den rimmar väl med kommunens inställning till rörelse. Hon sätter stort värde på samarbetet med RF-SISU Dalarna.

Skolan har också tagit hjälp av föreningslivet, och eleverna har kommit i kontakt med bland annat handboll, orientering, boxning och tennis. Ett samarbete som förhoppningsvis kommer utvecklas i och med skolornas deltagande på Idrottens Dag i september. Det blir ytterligare en möjlighet för eleverna att uppleva rörelseglädje.

Text och bild: Tobias Hedwall

Sidan publicerades: 16 mars 2023