Ludvika och Dalarna – för tolerans och emot extremism

Sidan uppdaterades: 31 januari 2023

Lördag den 28 januari samlades fler än 130 personer från olika kommuner, föreningar och organisationer till en manifestation för tolerans och emot extremism i Ludvika. Mötet var en fortsättning på de stormöten som genomfördes 2018-2019.

Ludvika och Dalarna – för tolerans och emot extremism

Vi fick lyssna till flera personer bl a:

  • Parisa Liljestrand (M), kultur- och demokratiminister som pratade om kampen mot antisemitism och vad civilsamhället kan bidra med.
  • Jonas Trolle, chef för Centrum mot våldsbejakande extremism och regeringens utredare kring hur våldsdåd i skolor ska förebyggas berättade om hur vi kan upptäcka radikaliseringen i tid – och vad vi kan göra åt det.
  • Christer Mattsson, föreståndare Segerstedtinstitutet berättade på ett personligt och gripande sätt om några av de radikaliserade personer han arbetat med under åren.

Hitachi och Spendrups representanter beskrev hur de arbetade med frågan och hur de förebygger extremism på sina arbetsplatser. För dem som företag är det direkt avgörande att de lyckas attrahera och rekrytera kompetent arbetskraft. De berättade att deras tydliga värdegrund, som efterlevs varje dag, gör att det blir ”obekvämt” att ha radikala åsikter.

Med idrottsrörelsens numerär och styrka har vi mycket goda möjligheter att fånga upp personer som kan vara på väg åt fel håll. Vi kan också vara en motkraft som erbjuder ett positivt alternativ och en positiv gemenskap.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite och tillsammans bygger vi ett starkt samhälle.

Ludvika och Dalarna – för tolerans och emot extremism

Dagen avslutades med ett publikt program i Ulrika kyrka med drygt 200 åhörare. Där medverkade bl a: Helena Höij, landshövding Dalarna Jan Scherman, tidigare vd TV4 och dokumentärfilmare Helle Klein, präst och publicist, direktor Sigtunastiftelse.

Ludvika och Dalarna – för tolerans och emot extremism

Vid detta tillfälle delades Ludvikas demokratistipendium ut till Hédi Frieds minne. Lisa Haglund, som till vardags arbetar som ungdomsstrateg i Ludvika Kommun mottog 2023 års stipendium.

Text: Peter Berglund, distriktsidrottschef

Relaterat material:

Gabriel Ehrling Perers: Lex Ludvika: Det räcker inte att ”bara” vara emot nazism eller gängvåld / 20230131 Nya Ludvika Tidning

Helle Klein: ”Ludvika är en inspirationskälla för hela Sverige” / 20230131 Nya Ludvika Tidning

Ludvikabon Lisa prisad för sitt arbete för unga: ”Jag tar dem på allvar” / 20230131 Nya Ludvika Tidning

Sidan publicerades: 30 januari 2023