Visst vill du göra som de aktiva i Dala Sports Academy Elit?

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Varje år genomför de aktiva på DSA Elit E-utbildningen Ren vinnare, en utbildning som riktar sig till idrottsutövare. Var och en inom idrotten har ett eget ansvar att både känna till och följa gällande dopingregler. Genom att genomföra E-utbildningen Ren vinnare tar man sitt ansvar och lär sig vad som gäller, även inom kategorin kosttillskott.

Toppbild: Linn - Foto Ross Bell / Erik - Foto privat

I samband med Svenska Cykelspelen som går i Borlänge 11-13 juni och i Falun 17-19 juni tävlar Erik Åkesson på Borlänge Tour, Lugnet XCO eventuellt även City Mountainbike. Linn Gustafzzon tävlar i Lugnet XCO. Erik och Linn är båda aktiva i Dala Sports Academy Elit, vi frågade vad de tyckte om Ren vinnare.

Hur upplevde ni E-utbildningen Ren vinnare?

Linn - Det är en lagom lång utbildning, vilket är viktigt för att man skall ta sig tid och lyssna ordentligt på allt som sägs. När man genomför utbildningen får man veta hur det går till, det kan vara en säkerhet om man inte blivit testad tidigare.

Erik - Det är en viktig utbildning för blivande elitidrottare samt för att sprida eller fräscha upp kunskap kring antidoping och doping. Utbildningen är viktig för att få upp ögonen kring arbetet kring antidoping och att man inte ska/behöver dopa sig för att lyckas inom sin idrott.

Erik Åkesson DSA Elit

Fanns det något i delen om kosttillskott som ni inte kände till?

  • I delen om kosttillskott fanns viktiga saker att ta del av, t ex att det hittats förbjudna ämnen i C-vitamin, berättar Linn.
  • Det är alltid bra att fräscha upp minnet även om det inte var några nyheter för mig, säger Erik.

Mer om Linn och Erik

Linn Gustafzzon tävlar för Team 31, hennes främsta merit hittills är 21 VM XCC, 26 EM XCO, 29 världscup XCO, 2:a SM.

Erik Åkesson tävlar för KIA Cycling Team, hans främsta merit hittills är 8:a XCO-SM Herr Elit.

Båda har siktet inställt på att bli så bra de kan. Linn tillägger att hon vill cykla på heltid, köra OS och att etablera sig i toppen av världseliten.

RF-SISU Dalarna tackar Linn och Erik för deras medverkan och önskar båda lycka till i Svenska Cykelspelen och i framtida karriärer.

Vill du genomföra E-utbildningen Ren vinnare? Här finns länken till den kostnadsfria utbildningen

Svenska Cykelspelen två fullspäckade cykelhelger i Borlänge och Falun
11-13 juni i Borlänge
17-19 juni i Falun

Mer om elitverksamheten Dala Sports Academy Elit

Text: Margareta Appell, kommunikatör

Sidan publicerades: 9 juni 2022