Torsångs IF – ”vi vill vara bygdens förening”

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Kanske mest känd för fotbollen, men den här platsen ruvar på så mycket mer.

RF-SISU Dalarna är på Torsångs IP och träffar ordförande Björn Lindström och Bengt Pettersson som är anställd i föreningen.

Här spelas fotboll av flickor från bollek upp till A-lag. Pojkar spelar för närvarande från bollek upp till tolv år. Därefter går de pojkar som vill fortsätta spela, vidare till något annat Borlängelag. Björn berättar
-Vi har inte så stora barnkullar i bygden, så det går att driva alla lag.

Men det finns massvis med aktivitet i föreningen Torsångs IF, vad sägs om 16 fotbollslag, två rugbylag, här spelas tennis och boule, dessutom finns en löparsektion.

Björn och Bengt berättar att man utbildar alla sina ledare, i dagsläget 52 ledare. Dessutom utbildas domare. Nästan alla hemmamatcher på ungdomssidan döms av ungdomar som är aktiva i föreningen. Vilket betyder att det nästan alltid är tjejer som dömer.

Bengt och Björn Torsångs IF

Bengt och Björn med nytillverkade poängtavlor som ska monteras vid boulebanan.

Bengt är den som sköter kansli, bokningar och det mesta som gäller förbättringar av IP. Han kontaktar sponsorer och är ständigt öppen för nästa plan som ska sättas i verket. Dessutom är Bengt ledamot i föreningens valberedning. I sommar har Bengt haft många besök under tiden han anlagt en av Dalarnas finaste boulebanor. Många intresserade har kommit fram och varit mycket positiva till en ny och bättre boulebana. Den gamla fick styrka på foten när konstgräsplanen anlades.

Torsångs IF gör alltid det lilla extra

Att göra det lilla extra är något som utmärker föreningen. De har en tennisbana som tills för något år sedan levde en tynande tillvaro. Med hjälp från Svenska Tennisförbundet fixades asfaltsplanen till och Tennisförbundet stod för tennisskola sommaren 2021. När aktiviteterna trots det avtog efter avslutad tennisskola, dök nya idéer upp. Det snickrades en lånelåda, en supersuccé visade det sig. En lånelåda med racketar, bollar och en bana som är öppen hela tiden utan att man behöver boka någon tid. Här återfinns traktens barn och unga och det spelas tennis som aldrig förr.

Björn Torsångs IF

Björn vid lånelådan som innehåller racketar och bollar.

Succékonceptet med lånelåda ska nu överföras till både boule och fotboll. De räknar också med att lånelådorna fyller en viktig funktion när fotbollen gör uppehåll under sommaren. Då finns möjlighet att komma hit och spela ändå.

En levande bygd

Kanske har du varit i Torsång på midsommarfirande? Firandet vid hembygdsgården arrangeras av Torsångs IF. Medlemmar ansvarar för verksamheten vid firandet. Eftersom man är många som delar på uppgifterna blir det inte betungande. Om du inte varit här ca en vecka före jul, kan vi tipsas om Marchallkväll i Torsång. Flera olika föreningar tänder marschaller runt hela Torsång och håller i olika aktiviteter och verksamheter. På IP skottas snö bort och barnen kan spela fotboll tre mot tre.

Björn berättar att de har planer på att starta en seniorsektion. Seniorsektionen skull sköta olika typer av verksamhet. Det skulle t ex kunna starta ett seriespel i boule. Vad sägs om Torsång syd mot nord och en trevlig avslutning med finaler? Det skulle också kunna vara aktiviteter som gåfotboll, tipspromenader mm. Idéer råder det ingen brist på, säger Björn och tillägger att förslaget om seniorsektion kommer troligtvis upp på årsmötet i februari.

Både Bengt och Björn förklarar, när fler blir involverade blir vi också fler som bidrar till att hålla vår idrottsplats så fin som den kan vara. Det är viktigt för oss, vi får ofta uppskattande kommentaren om att det är välskött här, det är alltid roligt att höra.

Föreningens idrottskonsulent på RF-SISU Dalarna

Emelie Elfsberg är idrottskonsulent på RF-SISU Dalarna och föreningens kontaktperson. Hon är med och stöttar föreningen i deras utveckling. Föreningen står för en massa idéer och Emelie hjälper till att guida framåt. Kanske kommer en ansökan om ett anläggningsstöd inom kort? Där motionsspåret börjar finns ett utegym som skulle behöva lite extra kärlek. Först ska beslutet fattas om utegymmet ska ligga kvar där det är idag, eller flyttas till en annan plats.

Emelie kunde i början av sommaren bidra med en aktivitetsväska inför årets upplaga av fotbollsskolan. Men innehållet i väskan har använts vid många fler tillfällen för lekar, balansövningar mm.

Bengt Torsångs IF

Bengt i det nyfixade omklädningsrummet.

Besöket i Torsång avslutas i omklädningsrummet, fint och nyfixat av Bengt. Bengt som också ordnar så att fruktkorgen är full av sponsrad frukt till spelarna vid hemmamatcher.

Här kommer bra tips från Björn och Bengt:

  • Lånelåda med utrustning, blev en succé.
  • Vid fotbollsskolan - bjud in andra som kan berätta om sin spännande verksamhet t ex polis, ambulans, räddningstjänst.
  • Var en transparent förening, berätta om de planer som finns.
  • Skriv i sociala medier om vad som händer på IP i helgen.
  • Är det snyggt och prydligt på IP lockar det fler att vilja hjälpa till.
  • Fixa en reflexbana i skogen för terränglöpning/-gång.
  • Publicera intervjuer med föreningens äldre. Det är roligt att ta del av historier om hur föreningen blev det den är idag.

Text: Margareta Appell, kommunikatör

Sidan publicerades: 8 september 2022