Idrotten kan bidra till att barn får drömma om att bli nästa stjärna!

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Från vänster: Saga Olers, Benny Wing och Anna Boström från Kvarnsvedens IK är redo för filmen.

RF-SISU Dalarna visade Sportbio i Borlänge, Falun och Mora. Nästan 250 ungdomar som går på högstadiet och gymnasiet såg filmen Jag är Zlatan.

Idén var ett nytt sätt att ta sig an värdegrundsarbete i idrottsföreningen. Ett viktigt och alltid aktuellt ämne. Här fick träningsgrupper och lag tillsammans med sin ledare träffas och göra en annan aktivitet än vad de gör i vanliga fall.

Sportbio

Deltagarna kommer göra ett värdegrundsarbete utifrån ett material som samtliga ledare fick med sig i en ”goodiebag”. Diskussioner kommer föras utifrån materialet, men också utifrån filmen.

Sportbio

Filmen är den sanna berättelsen om Zlatan, killen från Rosengård. Killen med en trasslig bakgrund, men med en stor livsdröm. Genom hårt arbete och en stark tro på sig själv tog han sig till toppen och lever sin dröm. Filmen förmedlar också budskapet om ledarens betydelse som en viktig förebild.

Sportbio

Genom goda förebilder kan idrotten bidra till att barn och ungdomar hamnar på ”rätt väg” i livet och får drömma om att bli nästa stora stjärna. Något som alla barn och ungdomar har rätt att tro och känna.

I biomörkret kunde man höra publikens reaktioner i vissa filmscener, dessa kommer med all säkerhet ligga som grund för flertalet diskussioner i föreningarna framöver.

Några röster från biobesökarna om filmen

Inspirerande, bra, kämparglöd, spännande, mäktig, utanförskap, känslostark, stolthet, motiverande och fängslande.

Text: Margareta Appell, kommunikatör

Sidan publicerades: 12 maj 2022