Gäster från RF träffade DSA Elit i samband med världscupavslutning i Falun

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

De aktiva som varit en del av DSA Elit sedan starten 1985 har till dags datum tagit 317 medaljer på OS, VM och EM. Detta gör DSA Elit till en av landets absolut mest framgångsrika elitidrottsmiljöer.

I samband med världscupavslutningen i Falun träffade RF-SISU Dalarna och Dala Sports Academy Elit representanter från Riksidrottsförbundet. Vi träffade Karin Karlsson, Mattias Hjelmberg, Patrik Oscarsson och Peter Mattson från Riksidrottsförbundets nationella kansli samt Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef i Östergötland för att diskutera elitidrottsfrågor.

RF besök

Fr vänster: Kalle Gräfnings, Sven Olsson, Peter Mattson, Magnus Janjons, Rebecka Forsström, Ebba Granqvist, Fredrik Ericsson och Viktor Svensk.

Våra gäster fick information om elitidrottsmiljön av elitidrottstränare och några av de aktiva: Rebecka Forsström/triathlon, Ebba Granqvist/cykel samt Viktor Svensk och Simon Karlsson/orientering. De aktiva berättade vad det betyder för dom att vara med i elitidrottsmiljön, om kulturen som finns inom DSA Elit. Hur de olika idrotterna samarbetar med varandra och kan bidra till en rad synergier. En mycket viktig del är den dagliga träningen samt tränings- och tävlingsplanering som elitidrottstränarna erbjuder. Vi diskuterade också träningsanläggningar och den support som är viktig runt en idrottare samt kombination av elitsatsning och försörjning, både under och efter karriären.

Falu och Borlänge kommuns aktiva stöd till elitidrottsmiljön beskrevs, ett stöd som är en förutsättning för att kunna utveckla verksamheten.

Fredagen avslutades med ett besök på Svenska Skidspelen och världscuptävlingarna i Sprint. 14 av de 21 åkare Sverige hade med i truppen är aktiva från DSA Elit - en smått fantastisk siffra!

Maja Dahlqvist som är en av DSA Elits åkare, avslutade säsongen med att komma på 3:e plats i fredagens sprinttävling. Hon hade redan innan tävlingarna säkrat segern i sprintcupen.

Våra gäster lämnade Falun med en god känsla och mer kunskap om DSA Elit och dess betydelse för de aktiva och för landets möjligheter att ta ytterligare internationella medaljer i framtiden.

RF besök

 

Text: Peter Berglund, distriktsidrottschef

Sidan publicerades: 17 mars 2022