Möt Maria Jonasson - aktiv på DSA Elit

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Maria är längdskidåkare inne på sitt tredje år i elitmiljön Dala Sports Academy Elit (DSA Elit). Hon kommer ursprungligen från Östersund men har bott i Falun i fyra år och trivs jättebra. I tre av dessa fyra år har hon tillhört elitmiljön som hon kände till redan innan hon flyttade till Dalarna.

- Om man är junior och vill fortsätta satsa så känner man till elitmiljöerna i Sverige, var de duktiga åkarna finns och var bra tränare finns, säger Maria.

Under tiden hon bott i Falun har hon varit både utanför elitmiljön och i elitmiljön. Maria berättar att det är stor skillnad.

- Fördelarna med att var med i elitmiljön är att dagligen få träna med en grupp där man lyfter varandra. Även om det är en individuell idrott är gruppens styrka att träna och utvecklas tillsammans. Det är alltid roligt och positivt att komma till träningen. Sedan jag började på DSA Elit har jag hittat rätt både med mental och fysisk träning.

Maria berättar vidare om det värdefulla i att ta del av: daglig uppbackningen från tränare, ta del av deras kunskap, träningspass, teknikkunskaper mm. Tränarna gör en långsiktig plan för åkarna.

- De har inblick i min träning och i de andra åkarnas, vilket gör att de kan synka vår träning.

DSA Elit ser elitidrottslivet som en process där man passerar olika faser i det övriga livet. Därför kan de aktiva kombinera sin satsning med studier, arbeta deltid eller idrotta på heltid, detta är unikt för elitmiljön i Falun. Maria arbetar deltid, men hon känner ändå att hon satsar heltid på sin idrott.

Det är drygt 30 längdskidåkare i elitmiljön i Falun. Som aktiv längdskidåkare i DSA Elit, har man vissa förmåner t ex: spårkort på Lugnet, gymkort i friidrottshallen, tillgång till det stora rullbandet i friidrottshallen och tester mm.

Under normala omständigheter när det inte är coronapandemi, brukar de aktiva tillsammans med tränare åka på träningsläger, ca två till tre läger per år. Träningslägren arrangeras av DSA Elit och de aktiva deltar till ett reducerat pris.

För att komma med i elitmiljön krävs att man håller en hög nivå, Maria säger att inom längdåkningen är det flera åkare som är världselit.

Maria berättar att första året hon sökte kom hon inte in, det var jättetufft.
- När jag såg de andra träna tillsammans blev viljan av att vara med ännu större.

Men hon bestämde sig och sökte igen, man måste ha drivet att själv utvecklas, att vilja ta steg framåt, säger Maria.

Maria avslutar med att ytterligare lyfta fram hela teamet. Hon hyllar åkarna i gruppen och tränarna, Johan Granath och Annika Zell.

- Klart man har dåliga dagar ibland, men när man träffar de andra får man extra styrka och stöttning. Vi tränar för olika klubbar och kommer från olika platser, men jag känner att jag utvecklas och det ger extra energi, vi pushar varandra. Även om man inte tillhör de som har störst framgångar är det så motiverande att göra jobbet tillsammans.

Marias tips till nya sökande
Ge inte upp, även om du inte kommer in direkt, man får kämpa på. Det är hög nivå på de aktiva, det gäller att bestämma sig och att jobba målmedvetet.

Mer om Maria
Maria Jonasson, 25 år
Längdskidåkare i elitmiljön Dala Sports Academy Elit
Tävlar för SK Bore i Torsby
Har USM guld, silver, brons och stafettmedaljer
Karriärsmål: SM-medalj, VC-start och att tillhöra världseliten
- Som det känns nu blir jag kvar i Falun, jag trivs bra!

Vill du söka till Dala Sport Academy Elit?
Idrotter i idrottsmiljön Dala Sports Academy Elit:
Cykel, friidrott, längdskidor, orientering, skidorientering och triathlon.

Du hittar mer information om DSA Elit här

Text: Margareta Appell, kommunikatör

Sidan publicerades: 25 februari 2021