Mängder av olika aktiviteter i Britsarvsskolans IF

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Det är dom sista dagarna innan sommarlovet och det vimlar av barn när jag går över skolgården på Britsarvsskolan 7-9. Det går för närvarande ca 300 elever på Britsarvsskolan 7-9. De har haft ett skol IF sedan slutet på 90-talet, de första åren mest för att få medverka i t ex skol DM. Sedan 2013 har Britsarvsskolans IF erbjudit eleverna en mängd olika aktiviteter. Det har varit allt ifrån pingis, biljard och fotbollsturneringar till att åka på skidresor till Romme, weekends i Stöten samt åka och titta på landslagskamper på Friends Arena.

Det Britsarvsskolan gör, är att de möjliggör idrott och rörelse för sina ungdomar. Det är dessutom helt gratis för eleverna att bli medlem i Britsarvsskolans IF, som för närvarande har ca 400 medlemmar. En del av medlemmarna har inte ens börjat högstadiet, medan andra har hunnit sluta.
Britsarvsskolan IF menar att de inte vill neka ungdomar som vill vara med och röra på sig.

Johan Plyhm, fritidsledare på Britsarvsskolan, leder deras skol IF tillsammans med eleverna och ett dussintal andra vuxna på skolan, såsom elevassistenter, praktikanter och fd lärare. Johan menar att det är viktigt att skolledningen står bakom skolans idrottsförening och att samverkan på skolan är god.

Det är inte speciellt svårt att hitta elever som vill delta i de aktiviteter som erbjuds. Det som däremot kan vara svårare är att hitta elever som vill engagera sig i styrelsen, säger Johan och skrattar.

Britsarvskolans IF har även goda samarbeten utanför skolan. Kopparstaden, Hälsinggårdens skol IF, Västra skolans IF, Söderbaumska skol IF, Svärdsjö skol IF och Bjursås skol IF är några av de samarbeten de har. Tillsammans har de gemensamma aktiviteter för barn och ungdomar i Falu kommun.

Det är inte svårt att se hur ett aktivt skol IF kan möjliggöra idrott och rörelse för så många ungdomar. Britsarvskolans IF har genom sitt kreativa tillvägagångssätt med att söka bidrag, sponsorer och att sälja rabatthäften gynnat inte bara sin egen skola, utan flera andra i Falu kommun.

Britsarvsskolans IF

Britsarvsskolans IF hoppas att restriktioner lättar så att de till hösten kan åka på Sverige – Spanien landskamp och att skidresan till Stöten blir av i vinter.

Text: Emil Hägg, projektledare

Sidan publicerades: 1 juli 2021