Korsnäs IFs välbesökta skidlekplats

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Vilka fina förutsättningar, en tidig kall vinterkväll och på anläggningen är det många barn. Jag har stämt träff med Mathias Bergqvist från Korsnäs IF Skidor för att få se och höra hur skidlekplatsen blev.

Korsnäs IF

Korsnäs IF Skidor sökte och beviljades medel från Anläggningsstödet och tidigt 2020 var skidlekplatsen klar. Tyvärr var det inte så mycket snö kvar, så en mer officiell invigningen av skidlekplatsen kvarstår.

Mathias berättar att redan för ca fyra år sedan gjorde klubben en plan för hur de ville förbättra och utveckla miljön runt Pumpen. Det fanns planer för att bygga ny entré, bygga ut parkeringen, göra en trapp från klubbhuset ner till arenan samt göra en grillplats för att klubbens medlemmar. De ville också köpa div utrustning och skaffa snökanoner. Allt detta är genomfört, men en del i planen var också att anlägga en skidlekplatsen. En utmaning angående skidlekplatsen var hur klubben skulle finansiera den.

Lösningen bestod av flera olika delar. Lokala företag har sponsrat med fyllnadsmassa och markarbete. Klubben har lagt in egna pengar och ideellt arbete. Dessutom sökte de och fick Anläggningsstöd från Riksidrottsförbundet.

Den naturligt kuperade miljön som finns runt Pumpen har underlättat arbetet med att bygga skidlekplatsen. -Vi har haft bra förutsättningar av naturen för att kunna bygga skidlekplatsen. Vissa saker har vi bara behövt bättra på för att få en bra lösning. Det hade blivit betydligt dyrare om vi hade behövt starta utan denna miljö.

Mathias visar de olika delarna i skidlekplatsen, mjuka vågor som passar väl in i den naturliga slänten, velodromen, höga backar där åkarna tar fart mot en uppbyggd puckel. Branta backar som barnen åker i, men vuxna kanske avstår. Jag frågar om svårighetsgraden på skidlekplatsen. Mathias svarar att barnen och ungdomarna grejar det väldigt bra, bättre än oss vuxna. Men vissa saker behöver justeras, en del backar blev lite för höga och branta.

På tisdagar och torsdagar är det fullt med barn och ungdomar här. Det kan vara upp till 80 barn på träningarna, barn i alla åldrar från 6 till 15 år.

På helgerna är det också många här. Vissa åker pulka, de hänvisas till avsedda backar. Skidlekplatsen är öppen för alla. Det är inte sällen som föräldrar har problem att få med barnen härifrån, säger Mathias.

Mathias berättar, det är dock många ideella timmar för ledare. Det som tar mest tid nu är att göra snö. Annars är det mesta gjort. När det är kallt om nätterna är det två snökanoner igång och då finns det ledare på plats som sköter det. Tack vare konstsnön kommer verksamheten kunna pågå till någon gång i april.

Skidlekplatsen hade inte varit möjlig utan Anläggningsstödet från Riksidrottsförbundet. Mathias säger, man kan inte alltid förvänta sig att det offentliga ska bidra med allting. Man måste visa att man själv också vill jobba ideellt för att åstadkomma något. Vi har ledare i klubben som kör snökanoner under natten, därefter kör de spårmaskinen. Dessa ledare menar att belöningen är att komma hit och få se barnen som tränar på anläggningen. Vi vuxna måste se till att det finns platser att träna på.

Korsnäs IF

Det kommer säkert hända fler saker här kommande år, vi har planer, säger Mathias. Efter vår träff drar han iväg ut i elljusspåren med ett gäng ungdomar som under vårt samtal tränat på skidlekplatsen, men nu ska de ut i elljusspåret.

Text: Margareta Appell, kommunikatör

Sidan publicerades: 11 februari 2021