Idrottskul i Idre - ett minne från sommaren 2020

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Bakgrunden till idrottskul är att några idrottsföreningar i Idre ville samverka över idrottsgränserna.

Det finns vinster med att på olika sätt samverka. Ett exempel var att samtliga ville få fler äldre ungdomar engagerade som ledare på olika poster i idrottsföreningarna.

Man bestämde sig för att gemensamt bjuda in yngre barn (9–12 år) som under några veckor sommaren 2020 skulle få prova-på olika idrotter under ledning av unga ledare (15–20 år).

Syftet och långsiktigheten med initiativet var att genom samverkan få en levande, aktiv och inspirerande föreningsmiljö i Idre. Att etablera en modell för utbildning av unga ledare som under sommarlov och andra ferier ska ansvara för aktiviteter för yngre barn och ungdomar.

Så, hur gick det?
- Vi kunde genomföra Idrottskul tack vare att vi fick medel beviljade av RF SISU Dalarna, säger Lotta Yttergren. Idrottskul genomfördes för barnen under vecka 27-28, det var 32 barn som deltog i aktiviteterna. Vecka 26 var planerings- och utbildningsvecka för sex unga ledarna.

Lotta berättar att en av de mest populära aktiviteterna under Idrottskul-dagarna var att få testa SUP-brädor på Idresjön.

Idrottskul i Idre

William Fellman Persson väntar på sin tur.

Idrottskul är ett samarbete mellan Korpen Idre, Idre SK, Idre Skol IF och Idrefjällens Golfklubb med Lotta Yttergren som huvudansvarig för projektet.

Vi på RF SISU Dalarna erbjöd kostnadsfri ledarutbildning för unga ledare. Ledarutbildningen innehöll färdiga lek- och teoripass som utgick från Barnens spelregler, ett material som BRIS och Riksidrottsförbundet tagit fram.

Barnens spelregler tar upp barn och ungas rättigheter till en trygg idrott. Vi blandade frågeställningar med praktiska övningar i teambuilding.

Text: Hanna Nooni, idrottskonsulent

Sidan publicerades: 4 november 2021