I skuggan av pandemin har intresset för golf ökat

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Pandemins dråpslag mot samhällets alla sektorer är oförnekligt. Men i skuggan av pandemin har golfen lockat till sig fler än vanligt. Vi besöker Dalsjö Golfklubb där Johan Höglund är klubbchef.

Dalsjö GK

Bildtext: Johan Höglund är klubbchef på Dalsjö Golfklubb och är stolt över det arbete föreningen gjort under pandemin.

Längst E16, mellan Falun och Borlänge ligger Dalsjö Golfklubb. Banan lockar till sig utövare från länets alla kommuner och ligger som en på ranchen sa, ‘’på neutral mark’’. Banorna sträcker sig från väst till öst och från syd till nord.

Centret för den enorma golfanläggningen är den röda byggnaden, här ryms ett kansli, en shop och en kafeteria. Johan Höglund är klubbchef på Dalsjö Golfklubb och tror att det varit möjligheten att spela golf som gjort att intresset ökat.

– Under pandemin har man haft möjligheten att spela golf fastän det funnits begräsningar för tävlingar. Men det har varit tillgängligt för alla som vill att spela, säger Johan.

Återstarten

Ungdomsgolfen har ökat i Sverige och den trenden ser man även hos Dalsjö Golfklubb. Fler unga har sökt sig till idrotten och föreningen. Det tror vi beror på andra idrotters avveckling under pandemin.

När idrottsrörelsen nu startar upp igen och vi alla kan gå tillbaka till våra aktiviteter, är det viktigt för föreningen att erbjuda attraktiva miljöer.

Ett av föreningens absolut viktigaste verktyg för att finna den lösningen, har varit medlemsenkäter.

– För oss har det varit viktigt att använda oss av medlemsenkäter, för att få svar på frågor om banan och om oss som arbetar här. Vi tittar på resultaten för att sedan göra det attraktivt, säger Johan Höglund.

Andra sporter hittar tillbaka, är inte det en utmaning?

– Vi tror att golfen är stark. Det grundar jag på att det snart varit två år med pandemi och många har fastnat för idrotten. Ungdomssidan kommer hålla i sig och där är det väldigt viktigt att vi kan erbjuda en bra verksamhet.

En ökning med 14 500 spelade rundor

Under 2019 spelades över 29 500 registrerade rundor på golfbanan i Dalsjö. Men trots pandemin ökade antalet spelade rundor på golfanläggningen i Dalsjö med 14 500 rundor under 2020.

Vi har sett att under pandemin har antalet golfare ökat med 60 000 i Sverige, säger Johan Höglund och fortsätter.

– Trots att vi inte har någon större medlemsökning från 2019, har vi fler gäster på anläggningen och de som är aktiva, spelar ännu mer.

Text: Adib Azrafshan, kommunikatör

Sidan publicerades: 7 oktober 2021