Dalarnas Fotbollförbund 100 år - ett sekel i fotbollens tjänst

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Dalarnas Fotbollförbund 100 år

Även om Dalarnas Fotbollförbund bildades 1921 så hade fotbollspelandet fått fäste även i vårt distrikt flera år tidigare. Fotboll under relativt ordnade former, om än med högst primitiva planförhållande, fick under 1900-talets allra första år fotfäste på flera platser i Dalarna.

Dalafotbollen sorterade de första åren direkt under Dalarnas Idrottsförbund och för att möta det ökade intresset tillsattes den 3 april 1914 ett ”arbetsutskott för fotboll”. Motivet för att bilda ett separat fotbollförbund finns beskrivet i historieböckerna – ”Fotbollens alltmer ökade utbredning fordrade att ett särskilt specialdistriktsförbund omhändertog den ökade arbetsbördan”.

De första 50 åren i förbundets historia spelades fotboll av män och pojkar.

Damfotbollen – 50 år ung

Samtidigt som förbundet har 100 års jubileum kan vi fira att organiserad damfotboll funnits i förbundets regi i 50 år. 17 lag deltog i seriespel premiäråret. I DM tävlingen deltog 19 lag. Föreningar som tidigt etablerade sig som framgångsrika inom damfotboll var Krylbo IF, IFK Rättvik och IFK Ludvika. Med stort inflytande av Margit och Hans Hamberg i ledningen för IFK Ludvika hade föreningen stora framgångar som på såväl senior-, junior- som flickfotboll.

1972 instiftades ett inofficiellt SM för damer. Till tävlingen kvalificerade sig distriktsmästarna. Först ut i denna tävling var Krylbo IF som förlorade i semifinal mot Sandåkerns SK. Året därpå avancerade det årets distriktsmästare, IFK Rättvik till final. Inför 1 800 åskådare på Hedslund blev det meriterade damlaget Öxabäck för svåra motståndare.

De första föreningarna med enbart damfotbollverksamhet var Länssparbankens IF och Karlbo IK. Den först nämnda föreningen bestod av mest arbetskamrater och hade förmodligen några trevliga år tillsammans utan avancemang i ett seriespel. Från den föreningen skedde också en rekrytering till förbundets förtroendemannaorganisation. Birgitta Andersson blev den första kvinnliga kommittéledamoten inom Dalarnas FF.

Det dröjde dock några år innan damerna fick en seriepyramid liknande den som fanns inom herrfotbollen. Intresset ökade dock och det tillkom fler damlag i snabb takt. 1978 var det premiär för att dela upp damfotbollen i divisioner. IK Brage var med från starten 1971 med ett damlag och var den första föreningen i distriktet som nådde division 1.

När Allsvenskan infördes 1988 så fanns IK Brage med under två säsonger. Nästa förening som etablerade sig högt upp seriepyramiden var Ornäs BK. En förening som enbart satsade på flick- och damfotboll. 1990 spelade båda föreningarna i högsta serien. Ornäs BK etablerade sig som ledande förening inom damfotbollen i Dalarna och 1999 blev det en ettårs sejour i Allsvenskan.

DFF 100 år

IK Brages Damlag 1980. Övre raden fr v: Stina Eriksson, Ann-Louise Ebberstein, Maria Skomorowski, Monica Zachrisson, Anna Signeul, Annika Zetterlund, Marianne Andersson, Ingemar "Garvis" Andersson (tränare), Gunilla Zetterlund (lagledare) och Sven Wickman, materialförvaltare. Nedre raden från vänster: Inger Andersson, Else-Britt Eriksson, Anneli Sjöström, Lena Carlsson, Kia Grahn, Gun Nordin och Marie Arnberg. (Foto: Okänd)

Regionala samarbeten skedde på nivå under förbundsserierna och distrikten administrerade div 4 och lägre. Vid den här tidpunkten deltog 43 lag från Dalarna i seriespelet. 1980 arrangerades för första gången DM för damjuniorer med 6 deltagande lag. Antalet lag fortsatte att öka och 1984 infördes u-serier. Den hittills högsta deltagarsiffran inom Damfotbollen uppnåddes 1985 med 63 seniorlag och 10 juniorlag.

2009 blev det ett ”maktskifte” inom Dalarnas damfotboll när Ornäs BK ”hoppade av” seriespelet. Kvarnsvedens IK och Gustafs GoIF etablerade sig på den näst högsta serienivån. Ytterligare en serienivå tillkom på nationell nivå då Elitettan infördes 2013 och till den serien var Kvarnsvedens IK kvalificerade. 2016 var det sedan dags att ta plats i damfotbollens finrum och Allsvenskt spel under 2016 och 2017.

DFF 100 år

Flickverksamheten etablerade sig i mitten av 70-talet och växte konstant fram mitten av 90-talet och låg sedan på stabil nivå under en 10-årsperiod. En minskning av antalet lag följde sedan för att sedan växa igen då fotbollen lockar flera tjejer att spela fotboll.

1986 fanns det åldersanpassade serier för flickorna inbjöds till serier med tvåårs-intervall. Upp till 12 år spelades 7 mot 7 och övriga spelade 11 mot 11.

Flickfotbollen blev 1994 ”äldre” genom att den övre åldersgränsen höjdes till 17 år och den äldsta serien döptes till 15–17 år. 2000-talet inleddes med en ny åldersindelning på flicksidan. Tvåårsintervall med serierna, 10-11, 12-13, 14-15 och 16-17 år.

Text: Sven-Olov Zetterström och Stefan Jonsson

Sidan publicerades: 2 december 2021