Satsning på fotboll för tjejer med unga kvinnliga förebilder

Sidan uppdaterades: 2 december 2022

Det är sol, varmt och sportfältet i Borlänge kryllade av fotbollsspelande tjejer mellan 7-13 år. Det går åt mycket vatten och man hör röster om att det är varmt, men bara glada ansikten möter oss när vi från RF-SISU Dalarna hälsar på.

168 tjejer var anmälda till Fotbollsskolan mellan tisdag och fredag. Flertalet av dessa unga tjejer har inte kommit i kontakt med eller tillhör någon föreningsidrott, men de ägnade de sista dagarna på sommarlovet åt att testa fotboll. Ett av målen var att tjejerna ska känna sig så trygga och bekväma att de vill gå med i en idrottsförening efter dessa dagar. Detta är en målgrupp som inte ”bara dyker upp på ordinarie träning”. De behöver känna sig trygga med att de kommer till en miljö de känner igen.

16 unga kvinnliga ledare några med tidigare ledaruppdrag och några helt nyutbildade ledde grupperna. Målet har också varit att de nya unga kvinnliga ledarna ska fortsätta med ledaruppdrag i förening och vara bra förebilder för de yngre tjejerna. Förutom spel och olika övningar hade ledarna ett teoripass där de gick igenom Barnens spelregler, det är Bris och Riksidrottsförbundets gemensamma material för en tryggare barn- och ungdomsidrott.

Fotboll för tjejer

 

Två av de unga ledarna säger:

Fotboll för tjejer

 

Hala
Jag hörde av mig till fältassistent Charlotta Volkert som frågade efter tjejer som ville bli ledare. I måndags hade vi möte och nu står jag här och är en av flera ledare, det går jättebra. Jag spelar fotboll med har aldrig varit ledare. Tidigare spelade jag i Tunabro men nu spelar jag i Forssa.

Många av tjejerna här är inte med i en idrottsförening, de små tjejerna behöver stora tjejer att se upp till och känna igen sig i. Jag tror absolut att jag kommer ha nytta av mina erfarenheter som ledare och jag vill gärna fortsätta som ledare.

Fotboll för tjejer

Fartun
Jag är ledare för en grupp med tjejer och killar i Forssa. Jag tycker dock att när tjejerna är själva som här, tar de mer plats och ser trygga och självsäkra ut.

Jag har även erfarenhet som ledare i Dalarnas största svensk-somaliska ideella ungdomsförening, Tayo. Som ordförande och ledare ansvarar jag för grupper där vi sysslar med läxläsning och studiemotivering för barn.

Som ledare får jag ett brett kontaktnät. Jag är ung, men jag känner att jag är en positiv förebild för tjejer i min kultur.

Trevligt lov

Dalarnas Fotbollförbund, Borlänge Kommun och RF-SISU Dalarna arrangerade fotbollseventet Trevlig lov, för att:

  • Rekrytera fler unga kvinnliga ledare
  • Ge fler flickor möjlighet att testa fotboll
  • Skapa inkluderande idrott

Dalarnas Fotbollförbund tillsammans med RF-SISU Dalarna och Borlänge Kommun bidrog med medel och tid för att eventet skulle kunna vara kostnadsfritt för tjejerna som var mellan 7-13 år. Medverkade med medel gjorde också Ica och Bauhaus.

Text: Margareta Appell, kommunikatör

Länkar till media:

Länk till Dalademokraten:
Svetten lackar när tjejerna lirar
(Plus-artikel)

Länk till Borlänge Tidning:
Tjejer utbildas till ledare för fotbollsskolan (Plus-artikel)

Fotboll för tjejer

Sidan publicerades: 18 augusti 2020