Särna SK, den stora föreningen på den lilla orten

Sidan uppdaterades: 5 december 2022

Särna Skidklubb är ett gott exempel på hur viktig föreningen är för den lilla orten. Med flertal lyckade arrangemang och samarbeten skapas engagemang och delaktighet som fungerar likt en motor för hela samhället.

Det är en imponerande bred idrottsverksamhet som pågår i lilla Särna i norra Dalarna. Många av byns cirka 700 invånare är på något sätt delaktiga i att Särna Skidklubb kan presentera ett rikt utbud både för seniorer och ungdomar, innehållande längdskidor, orientering och slalom. Dessutom har klubben fotboll på programmet tillsammans med Idre SK och cykel genom Särna cykelklubb.

Särna SK

Utan fungerande styrelse och personer som brinner för verksamheten skulle det inte fungera. Klubbens ordförande Sven Larsson bidrar med sitt mångåriga engagemang för idrott till att föreningen fyller en stor funktion för hela orten.

- Det är så tacksamt för många vill hjälpa till och vi har en väl fungerande och jämställd styrelse som jag verkligen vill framhäva, säger Sven Larsson ödmjukt.

Det sociala sammanhanget betonar Sven när vi pratar om betydelsen av idrottsföreningar på mindre orter. Snart sagt alla människor i Särna känner Sven, då han arbetat som lärare i hela sitt liv och har fått möjlighet att följa många såväl dagtid som under fritiden.

- Ja, jag tror det är lika viktigt med föreningslivet på större orter, men här i lilla Särna lär vi även känna dem som inte är med i föreningen vilket ger effekt för hela samhället.

Vad tycker du är det bästa med att vara engagerad i en förening?

- Absolut det sociala sammanhanget då jag får träffa många människor med samma intresse. Det finns så mycket glädje i det vi gör, säger Sven Larsson.

- Sen betyder det mycket att klubbarna bedriver ungdomsverksamhet så att barnen rör på sig, fortsätter han.

Att Sven skulle engagera sig i Särna SK blev naturligt då han flyttade från Norrbotten 1979. Då orientering och längdskidor är hans idrotter kom han snart in i gemenskapen. Han har tävlat flitigt genom åren och berättar att föräldrarna var engagerade inom idrotten liksom egna barnen är på ett eller annat sätt.

Han har ett genuint intresse av att arrangera tävlingar och redan som nioåring ordnade han sin första skidtävling tillsammans med föräldrarna. Just tävlingsarrangemang är en framgångsfaktor för Särna SK och finansierar stora delar av verksamheten. Föreningen har de senaste fem åren genomfört Volkswagen Cup, en elittävling i längdskidor för seniorer, tillsammans med Idre SK och Borås SK. Tävlingen är sprungen ur de klassiska Särna- och Idretävlingarna med anor från 1930-talet. De har också ett löplopp som heter Marknadsloppet samt tagit hand om sträckor i O-ringen och hjälper till på Idre Fjällmaraton. Vidare har föreningen cykelarrangemang med Särna CK. Samarbetet med andra klubbar ser Sven som en bra väg att gå för en liten förening, som kanske inte klarar större arrangemang på egen hand.

Särna SK

Flersektionsförening Särna SK bestående av en huvudstyrelse samt sektionsstyrelser. De har sin bas vid Mickeltemplets skidanläggning, en trivsam och komplett arena med såväl fem km elljusspår, skidspår, slalombacke samt en skidlekplats som förvandlas till en mountainbikebana sommartid. Till det en egen fotbollsplan och ett fint klubbhus som eldsjälen Yngve Arnesson har byggt. Föreningen driver anläggningen på ideell basis med föreningsstöd och driftsbidrag från Älvdalens kommun. Vidare har de stöttning från oss på RF-SISU Dalarna på olika sätt och finansierar sin ungdomsverksamhet främst med LOK-stöd.

Text: Tobias Hedwall, konsulent Rörelsesatsning i skolan

Sidan publicerades: 12 april 2020