Enskildas engagemang smittar av sig

Sidan uppdaterades: 5 december 2022

Trots att klimatet är tufft i vissa bostadsområden blåser positiva vindar och under ytan finns engagemang och glädje. RF-SISU Dalarna tar sitt ansvar och jobbar med att fler kommer in i idrotten. Möt gymnasiekillarna Abdizamad och Moalin som tar hand om nästa generations fotbollsspelare i Borlänge.

Ingen har väl undgått att flera stadsdelar i landet fått benämningen problemområde. Men det görs en hel del från RF-SISU Dalarna och andra håll för att komma tillrätta med utanförskap i vårt samhälle. Ett av de geografiska områden vi jobbar med är västra Borlänge.

Självklart fyller RF-SISU Dalarna liksom hela Riksidrottsförbundet en viktig roll för att människor ska hitta in i idrotten. Flera stora projekt och verksamheter har startats, vilket spiller över i många goda exempel.

När RF-SISU Dalarna träffar Abdizamad Osman och Moalin Abdirahman från Tjärna Ängar, blir det ett intressant och insiktsfullt samtal. De två gymnasiekillarna är ett bra exempel på när idrotten fostrar goda ledare.

Abdizamad och Moalin såg ett stort behov av att barn där de bor fick något vettigt att göra på fritiden. Så de slussades in som ledare i fotbollsföreningen FC Swesom efter kontakt med ungdomsprofilen och numera Fritidsnämndens ordförande Maslah Omar. Maslah har i sin tur jobbat för RF-SISU Dalarna med att få igång verksamhet i västra Borlänge.

- Vi såg att många barn och ungdomar satt hemma på loven utan att ha något att göra. Så på sommarlovet förra året frågade vi Maslah om vi fick bli tränare och nu har vi ungefär 20 killar i vårt 06-lag, berättar Abdizamad.

- När vi startade förra sommaren tränade vi tre gånger i veckan och på sätt hann och orkade de inte busa på stan lika mycket, flikar Moalin Abdirahman in.

- Visst kan det vara svårt att hålla ordning på många spelare samtidigt, men vi har bra hjälp av föräldrarna och klubben. Sen har vi satt upp gemensamma regler för laget som alla måste följa. Om de inte följer dem får de betala pengar som läggs i en lagkassa, fortsätter Moalin.

Just en vettig fritidssysselsättning bidrar ofta till att oroligheterna minskar och här gör killarna en fantastisk insats. De tar stort ansvar som ledare och har bland annat fått föräldrarna att bli delaktiga genom en Facebookgrupp och föräldramöten. För att gå i gymnasiet är det två mogna och välplanerade ungdomar som är nöjda med att ha hittat till FC Swesom. De berättar att de ofta träffas flera timmar innan träningen för att planera och tycker att det blir allt roligare att vara ledare. Men så är fotboll också deras stora intresse.

För att utvecklas och ta nästa steg är det viktigt med utbildning och det är här vi i RF-SISU Dalarna kommer in. Genom RF-SISU Dalarna och även Dalarnas Fotbollsförbund finns det många utbildningar att ta del av, vilket dessa killar tänker göra framöver.

De är nu redo för en ny inomhussäsong och träningarna i Jakshallen står för dörren. Och det är som sagt riktig samhällsnytta och inte bara fotboll som dessa två vardagshjältar bidrar med.

- Vi spelar inte längre själva längre utan koncentrerar oss på våra spelare. De gör framsteg hela tiden och hoppas vi snart får spela cuper, säger Abdizamad och Moalin entusiastiskt.

Text: Tobias Hedwall, konsulent Rörelsesatsning i skolan

Sidan publicerades: 4 juni 2002