Borlänge gymnastikklubb – vi ställde inte in vi ställde om

Sidan uppdaterades: 2 december 2022

De flyttade ut sin verksamhet och genomförde pass ute, de använde sig av olika platser som redan fanns i deras omgivning t ex sportfältet, hinderbana, lekplats. Allt för att kunna hålla igång sin verksamhet.

Inledningsvis flyttades all verksamhet ut och jag gjorde ett utomhusschema för alla grupper så att verksamheten inte skulle krocka. Det fungerade jättebra och jag är själv förvånad över att det gick att lösa så bra, säger Louise Sandström, ledare i Borlänge gymnastikklubb.

Naturligtvis har föreningen följt Folkhälsomyndighetens alla råd och rekommendationer, även de om att försöka bibehålla verksamhet för unga.

Louise berättar att de införde varannan-veckas träning, dvs de behöll utomhusträningen men varannan vecka flyttade halva gruppen in verksamhet, grupperna varvade parallellt träningstillfällen ute och inne. För barn är det inte alltid så lätt att hålla avstånd, det har vi bl a löst genom lägga ut rockringar på marken. Vid samlingar och köer fick barnen ställa sig mitt i rockringen för att på så vis lättare hålla avstånd.

Borlänge gymnastikklubb sökte och beviljades medel från RF-SISU Dalarnas Projektmedel IF bibehållen verksamhet. För pengarna köper föreningen bl a in mattor och ett airfloor som ska användas utomhus.

Louise berättar att de i våras ställde sig frågan, hur gör vi istället när vi inte kan fortsätta vår verksamhet som tidigare?

Det första beslutet var att vi ville fortsätta hålla igång vår verksamhet. Visst kändes det svårt inledningsvis men med så kreativa ledare kom en hel rad med förslag: var vi kunde vara, hur man kunde använda befintliga platser för träning, minimera parövningar osv. Alla har delat med sig av tips och erfarenheter. Det har verkligen varit en kreativ vår, stor eloge till samtliga som hjälp till så att våren blev så här bra, idéerna har flödat.

Borlänge Gymnastikklubb

Bland både aktiva och föräldrar har det till största delen mottagits positivt, man tyckte det var jättebra att verksamheten kunde fortsätta och föreningen har varit noga med att informera för att alla ska känna sig trygga.

De aktiva har under våren ibland fått vara med om alternativ träning. Föreningen har genomfört stafetter, dans, tipspromenader, 5-kamp. Roliga aktiviteter som varit viktiga för gemenskapen.

Parkourgrupperna har verkligen gillat att vara utomhus. Det är ju deras naturliga miljö, som de den här våren verkligen fick prova på istället för inomhusträning.

Borlänge gymnastikklubb hoppas ju som alla andra att hösten kan återgå till mer normala aktiviteter, men finns restriktionerna kvar har de en plan för verksamheten. Med det kan vi ändå konstatera att våren lärt oss nya sätt att utöva träning.

Text: Margareta Appell, kommunikatör

Sidan publicerades: 25 juni 2020