Annorlunda sommar fylld av aktiviteter

Sidan uppdaterades: 2 december 2022

Trots nya förutsättningar, har det bubblat av idrottsaktiviteter även denna sommar. Kommuner och föreningar i Dalarna gjorde sitt bästa för att barn- och unga skulle få röra på sig. RF-SISU Dalarna hjälpte till med ett nytt upplägg för ledare av sommarverksamheten.

Flera sommarverksamheter var i fara i år på grund av pandemin, och det fanns en oro för hur det skulle bli i föreningar och kommuner. Men lyckligtvis genomfördes många arrangemang trots allt.

De flesta kommuner har haft någon form av öppen verksamhet för ungdomar. I till exempel Säter har man faktiskt sett ett ökat intresse.

Per Eriksson

Per Eriksson

- Folk har ju varit hemma mer, och vi har haft fler besökare i våra verksamheter Summerfun och Summercamp, berättar Fritidssamordnare Per Eriksson.

Och han vet vad han pratar om. I 13 år har han varit med och arrangerat sommarverksamhet. I år tog han hjälp av runt 20 feriearbetare. Ett koncept som fler kommuner har och som integrerar både arbetsmarknad och fritid.

- Det funkar jättebra. Det är så kul att kunna ha attraktiva aktiviteter som vattenskoter och bågskytte, vid sidan av fotbollsturneringar och annat. Men det krävs planering och bra personal. Vi vill ju att ungdomarna ska kunna spendera hela dagarna här om de vill, fortsätter Per Eriksson.

Smedjebackens kommun har haft liknande upplägg. Precis som Säter tog de hjälp av Fritidsbanken, som stod för mycket av materialet till alla roliga aktiviteter. Ett positivt samarbete för både plånboken och miljön. Fritidsbanken har denna sommar jobbat på att komma ut där människor befinner sig, i något som kallas Fritidsbanken Pep-Up.

RF-SISU Dalarna erbjöd i år föreningarna ett nytt samarbete inför sommaridrottsskolorna. För att stärka de unga ledarna, arrangerade vi introutbildningar i ledarskap. Syftet var att höja kvalitén på sommaridrottsskolorna, samt att kunskaperna stannar i föreningarna. Vi jobbade med utgångspunkt från RF och BRIS samarbete Barnens Spelregler. Reglerna är enkla etiska grunder för både idrotten och samhället. Ledarna använde sedan vårt material i verksamheten.

I Dalarna finns en bredd när det gäller idrotter som har populära sommaridrottsskolor, även om några stora läger fick ställas in. Det är ett imponerande arbete föreningarna lägger ner, från Idre i norr till Fredriksberg i söder. Och på många håll med ett ökat antal deltagare, som till exempel i Kvarnsvedens GOIF´s Friidrottsskola och Bjursås IK´s Fotbollsskola

Anton Wiborg

Anton Wiborg

Anton Wiborg, rektor för Fotbollsskolan i Falu BS uttrycker det så här.

- Det är mycket planering med att ha en stor fotbollsskola, men så underbart att se helheten och att allt jobb leder till något positivt.

För deltagaren Tilde, sju år, som inte märker av jobbet innan, är det nuet som gäller.

- Allt är bra här på fotbollsskolan. Jag gillar kompisarna, lekarna och att spela match, säger hon.

Genom gemsamma krafter och bra samarbete gjorde vi det möjligt för många barn att få en fin sommar, även det speciella året 2020.

Text: Tobias Hedwall, konsulent Rörelsesatsning i skolan

Sidan publicerades: 3 september 2020