Till minne av Inge Fredin

En av de människor som gjort störst avtryck i den blekingska idrotten är Inge Fredin. Nu har vår hedersordförande lämnat oss. Vi minns Inge i text, bilder och gärning.

Sidan uppdaterades: 15 april 2024

Vi minns vår hedersordförande, idrottsvännen Inge Fredin.

En av de människor som gjort störst avtryck i den blekingska idrotten är Inge Fredin. Inges betydelse går inte att överskatta, varken hans egen gärning som aktiv och ledare eller den betydelse han fortsatt kommer att ha. Fredins utbildningsstipendium som årligen delas ut till unga ledare, sätter fokus på en av de absolut viktigaste framtidsfrågorna för svensk idrott, ledarskapet samt relevansen för unga att vilja utvecklas som ledare i idrottsrörelsen. Vi minns Inge med värme och vördnad.

Jeanette Andréasson Sjödin, ordförande RF-SISU Blekinge
Mathias Roos, distriktsidrottschef RF-SISU Blekinge

Till minne av Thor Inge Fredin

En av Blekingeidrottens stora idrottsledare har gått ur tiden. Inge Fredin lämnade jordelivet när den första spröda vårvärmen gav sig till känna.

Inge kom som ung till Karlskrona från Halland och kom då i direkt kontakt med handbollen som kom att bli hans idrott. Han gjorde sig känd inte bara i Karlskrona utan på hela Sveriges handbollsarenor under 50- och 60-talen och fick ganska snabbt namnet ”Den Flygande Tunnan” för sina spektakulära mål.

Men det var som ledare Inge blev mest känd. Redan 1961 ingick han i Blekinge Idrottsförbunds Ungdomskommitté med ansvar för bland annat Hällevikslägret och 1974 blev han förbundets åttonde ordförande, denna post hade han fram till 1999. I hela 25 år höll han i klubban och var med och utvecklade den blekingska idrotten tillsammans med handplockade duktiga konsulenter.

När idrottens studieförbund SISU bildades 1985 blev Inge dess ordförande i Blekinge och några år tidigare lyckades han få Riksidrottsförbundet att förlägga sitt riksidrottsmöte till Blekinge och Ronneby. 1998 stiftades Fredins utbildningsstipendium som sedan dess varje år har premierat ett antal unga duktiga ledare.

Inge var drivande på ett positivt sätt och fick med sig sina medarbetare, alltid med glimten i ögat och snabba repliker. Lättsam att umgås med oavsett om det var prins Bertil eller någon ledare från någon byförening i Blekinge som ville ha uppmärksamhet.

Hela hans hjärta klappade för idrottens bästa i Blekinge men naturligtvis också för sin hustru Birgit och döttrarna Anette och Maria.

Tack Thor Inge för din osjälviska och goda gärning för den Blekingska idrotten.

Rolf Trulsson, tidigare mångårig medarbetare på Blekinge Idrottsförbund (RF-SISU Blekinge)

Om Inge Fredins utbildningsstipendium

Vid distriktsstämman 1997, då Inge Fredin avgick som SISU Idrottsutbildarnas ordförande instiftades ett utbildningsstipendium för unga ledare, vilket fick hans namn.

Två stipendier á 2000 kronor delas årligen ut vid distriktsstämman för RF-SISU Blekinge.

Läs mer om Fredins utbildningsstipendium

Stötta Fredins utbildningsstipendium

Vill du ge ett bidrag till Fredins utbildningsstipendium? Bidraget insätts på RF-SISU:s BG 964–8221. Märk insättningen med "Fredins".

Sidan publicerades: 15 april 2024