Fritidsbanken

Alla får låna. Allt är gratis. Återbrukad utrustning. Det är konceptet för Fritidsbanken, som fungerar som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, allt från flytvästar och inlines till skridskor och skidor. 

På samma sätt som bibliotek ger människor ökad tillgång till kultur och kunskap bidrar Fritidsbanken till att ge människor tillgång till lek och fritid genom motion och hälsa. Idén med Fritidsbanken är att man enkelt ska kunna prova på olika fritidsaktiviteter utan att det kostar något. 

Låna utrustning

På Fritidsbanken kan man låna allt man behöver till fisketuren, slalombacken, fotbollsträningen och mycket mer. Vad som finns i sortimentet skiljer sig från från ort till ort och beror på vilken utrustning allmänheten har lämnat in till respektive Fritidsbank.

Alla får låna och att låna utrusning på Fritidsbanken är gratis. Det finns ingen deponeringsavgift och inte heller någon förseningsavgift. Lånetiden är 14 dagar.

Utrustningen är begagnad, men oftast i väldigt fint skick. 

Skänka utrustning

I förråd, garage och vindsutrymmen runt om i Uppland finns mängder av sport- och fritidsutrustning som sällan eller aldrig används. Det kan vara innebandyklubbor som har blivit för korta, pjäxor som har blivit för små eller tennisracketar som slagtit sin sista tennisboll.

Fritidsbanken tar tacksamt emot all utrustning och lånar ut den gratis till andra personer. Ta kontakt med din Fritidsbank för att få mer information om hur du går tillväga för att skänka utrustning. 

Fritidsbanker i Uppland

I Uppland finns sex Fritidsbanker varav två i Uppsala kommun, två i Enköpings kommun, en i Norrtälje kommun och en i Tierps kommun.