Hem / Nyheter från RF-SISU Uppland / "Unga ledare kan!"

"Unga ledare kan!"

Lita på dig själv, våga ta initiativ och ha kul – Du kan mer än vad du tror! Det är 19-åriga simtränaren Matilda Bohmans tips till andra ungdomar som vill bli ledare.

Matilda Bohman har varit ledare inom simningen sedan 14-årsåldern och är idag bredd- och simskoleansvarig hos Upsala Simsällskap. Matilda började som ledare 2017 när en kompis till henne berättade att det fanns ett stort behov av ledare i föreningen.

– Jag har simmat hela mitt liv. Att få lära andra att simma var något jag hade tänkt på och längtat efter länge, men jag hade alltid varit för ung för att bli ledare fram tills då, berättar Matilda.

Att utveckla sig själv och andra

Det bästa med att vara ledare tycker Matilda är att få möjlighet att utveckla både sig själv och andra. Att se glädjen i någons ögon när den lyckas med något såsom när ett barn på simskolan doppar huvudet för första gången, när en simmare slår ett personligt rekord på en tävling eller när en ledare lyckas nå sitt mål.

Den största utmaningen med ledarskapet tycker Matilda är att se till så att alla känner sig sedda, att de får utvecklas samt att anpassa träningarna så att de passar varje individ.

– Sedan är det också en stor utmaning för mig att komma ihåg att leda mig själv. Man kan inte bara leda och utveckla andra - att leda och utveckla sig själv är minst lika viktigt för att man i längden ska bli en hållbar ledare för andra, förklarar Matilda.

Fler unga ledare till idrotten

För att få fler unga att engagera sig som ledare tror Matilda att föreningar måste visa att det finns möjligheter för unga och vågar lita på unga. Unga ledare kan och de allra flesta idrotter har alltid något som passar alla. Men det finns utmaningar som ung ledare:

– Jag har stött på, och stöter fortfarande på, otroligt många utmaningar enbart för att jag är ung. Unga ledare kan oftast mycket mer än vad man tror och de som är äldre bör lite på den yngre generationen. Vi kan också, säger Matilda.

Eldsjäl 2.0

Det senaste året har Matilda deltagit i utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0, som drivs av ideella Folkspel och Riksidrottsförbundet. Programmet vänder sig till unga idrottsledare mellan 18–25 år och det är genom sina respektive specialidrottsförbund (SF) som deltagarna under ett år får möjlighet att utvecklas och stärkas i sin roll som ledare inom idrotten. Med Eldsjäl 2.0 såg Matilda en möjlighet att utvecklas i sitt ledarskap:  

– Eldsjäl 2.0 har gett mig otroligt mycket och jag är väldigt tacksam över att jag fick den här möjligheten. Jag har dels börjat tänka och reflektera otroligt mycket över mitt ledarskap, dels fått möjlighet att genomföra ett projekt kring något jag brinner otroligt mycket för.

Projektet som Matilda har genomfört inom ramen för Eldsjäl 2.0 har handlat om att behålla så många barn som möjligt efter simskolan när barnen definierats som simkunniga. Att få barnen att fortsätta simma även efter simskolan är viktigt för att de ska fortsätta känna glädje till vatten, men framför allt för att de ska underhålla sin livsviktiga kunskap, att kunna simma. Därför har Matilda det senaste året lagt extra mycket jobb på att få barnen att börja i föreningens teknikskola, ett av tre valbara alternativ efter simskolan.

– Jag hoppas verkligen att jag får möjlighet att fortsätta jobba med  att behålla så många som möjligt, för jag har fortfarande otroligt många idéer kring hur vi ska kunna behålla ännu fler barn och unga än vad vi gör idag, avslutar Matilda.