Hem / Nyheter från RF-SISU Uppland / Tre upplänningar tilldelas RF:s förtjänsttecken 2021

Tre upplänningar tilldelas RF:s förtjänsttecken 2021

Ingemar Alm, Marianne Almendal Bjarneskans och Leif Söderberg är tre av de 100 personer som i år får motta den högsta utmärkelsen inom svensk idrott, Riksidrottsförbundets förtjänsttecken.

Riksidrottsförbundets (RF) förtjänsttecken kan tilldelas personer som har utfört ett mångårigt framgångsrikt ledarskap på förenings- och/eller förbundsnivå eller genom speciellt förtjänstfulla insatser på annat sätt gagnat den svenska idrottsrörelsen. Vartannat år får 100 personer motta förtjänsttecknet i samband med Riksidrottsmötet (RIM), i år den 28 - 30 maj.

De upplänningar som i år tilldelas svensk idrotts högsta utmärkelse är Ingemar Alm, Marianne Almendal Bjarneskans och Leif Söderberg. Ingemar Alm och Leif Söderberg får sina utmärkelser för sina ledarinsatser inom fotboll och Marianne Almendal Bjarneskans för sina ledaruppdrag inom gymnastik.

Ingemar Alm – fotbollsledare på alla nivåer

Sitt engagemang som ledare har Ingemar Alm framför allt inom fotboll, men han har varit aktiv även inom bandy och skidor och har bland annat tio Vasalopp på meritlistan.

Ingemar Alm har stor spännvidd bland sina ledaruppdrag, från styrelseledamot och ordförande i Uppsalaföreningen Bälinge IF i totalt 15 år till valberedare för Svenska Fotbollförbundet i tio år. Däremellan har han hunnit med att vara engagerad i Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté och landsbygdsprojekt samt i Alliansen Uppsala Fotboll. Sist men inte minst har han varit styrelseledamot i Upplands Fotbollförbund i 17 år, varav ordförande i sju.

Ingemar Alm har tidigare fått fotbollens högsta utmärkelse och nu får han alltså RF:s förtjänsttecken:

- Det är mycket hedrande att få svensk idrotts högsta utmärkelse efter att även fått den allra högsta inom fotbollen, säger Ingemar Alm.

Marianne Almendal Bjarneskans – 40 år i gymnastikens tjänst

Marianne Almendal Bjarneskans har en gedigen ledarbakgrund. Hon började som styrelseledamot och tränare i Gymnastikföreningen Brommagymnasterna 1969 och där var hon kvar ända till 1981. Under 70- och 80-talet var hon utbildare för Svenska Gymnastikförbundet och Stockholms Gymnastikförbund. Hos Stockholmsföreningen Järfällagymnasterna var hon från tidigt 80-tal fram till 2001 först styrelseledamot och sedan ordförande. Hennes senaste styrelseuppdrag hade hon som ordförande i Grisslehamns Sportklubb i Norrtälje kommun.

Marianne Almendal Bjarneskans är dock fortfarande aktiv både inom Grisslehamns Sportklubb och i flera andra idrotts- och friluftsföreningar inom motionsgymnastik, dans, kajak och skidor. Hon spelar också gå-fotboll för att det är så roligt, ger trevlig samvaro och lättillgänglig motion. 

För att uppmärksamma hennes stora insats för föreningslivet tilldelas hon nu alltså RF:s förtjänsttecken:

- Jag är stolt. Det är en verklig ära. Det betyder väldigt mycket för mig, säger Marianne Almendal Bjarneskans.

Leif Söderberg – kassör sedan 1976

Leif Söderberg har varit - och är fortfarande - kassör hos Almo Bollklubb i Östhammars kommun sedan 1976. För att uppmärksamma hans framgångsrika ledarskap belönas han nu med RF:s förtjänsttecken:

- Kul att få idrottens högsta utmärkelse. Jag är stolt och glad, säger Leif Söderberg. 

Utdelning av årets förtjänsttecken

Med anledning av coronapandemin genomförs årets RIM inte som vanligt. Det påverkar såklart utdelningen av RF:s förtjänsttecken, som i år inte sker under själva RIM-helgen. Alla mottagare presenteras dock med namn, idrott, förbund/förening och ort. Mottagarna kommer att få sitt förtjänsttecken via de specialidrottsförbund och distriktsidrottsförbund som föreslagit mottagarna, vilket innebär att Ingemar Alm och Leif Söderberg kommer att få sina förtjänsttecken via Svenska Fotbollförbundet och Marianne Almendal Bjarneskans sitt via RF-SISU Uppland.

Här hittar du en lista med de 100 mottagarna som erhåller 2021 års förtjänsttecken

Om RF:s förtjänsttecken

Riksidrottsförbundets (RF) förtjänsttecken instiftades år 1910 och fanns från början i både guld och silver, men sedan 1911 har det endast funnits i guld. Mottagare föreslås av specialidrottsförbund (SF) eller RF-SISU distrikt och utses av riksidrottsstyrelsen.

Läs mer om RF:s förtjänsttecken på Riksidrottsförbundets webbplats