Hem / Nyheter från RF-SISU Uppland / Träning på smittsäkert sätt tillåts för alla från 14 december

Träning på smittsäkert sätt tillåts för alla från 14 december

Tidigare i veckan kom beskedet från Regeringen och Folkhälsomyndigheten att träning under smittsäkra former nu tillåts även för de som är 16 år och äldre. De nya föreskrifterna och nationella allmänna råden träder i kraft den 14 december.

De nya nationella allmänna råden ersätter från och med måndagen den 14 december de lokala allmänna råden för Upsala län (Enköping, Heby, Håbo, Knivsta, Tierp, Uppsala, Älvkarleby och Östhammars kommun) och Stockholms län (Norrtälje och Sigtuna kommun).

– Vi är förstås glada över att föreningarna nu får möjlighet att bedriva träning, om än i lite annorlunda form. Det är viktigt att även äldre ungdomar och vuxna får möjlighet att träna, både för den fysiska och psykiska hälsan. Vi måste dock alla ta ett stort individuellt ansvar och se till att all träning sker utifrån de allmänna råden och under smittsäkra former. 

Vad innebär de nationella allmänna råden för idrottsrörelsen i Uppland?

Enligt de nationella allmänna råden, som träder i kraft den 14 december, tillåts nu personer födda 2004 eller tidigare träna på ett sätt som minimerar risken för smitta om de:

  1. håller avstånd till varandra,
  2. inte delar utrustning med varandra,
  3. när det är möjligt genomför aktiviteten utomhus,
  4. undviker gemensamma omklädningsrum,
  5. reser till och från aktiviteten individuellt,
  6. utför aktiviteten i mindre grupper.

Personer som är födda 2004 eller tidigare bör förutom ovanstående även avstå från att delta i läger, matcher, cuper och tävlingar. Föreningar bör avstå från att ordna eller delta i sådan tävlingsverksamhet.

Liksom tidigare får personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott träna och tävla. Enligt Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd som gäller från den 14 december får barn födda 2005 och senare fortsatt träna och även delta i enstaka matcher och tävlingar.

Mer information om hur ”enstaka matcher eller tävlingar” för barn födda 2005 och senare ska tolkas samt vad som gäller för personer födda 2004 och tidigare från 14 december kan du läsa om på Riksidrottsförbundets webbplats

Till Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd

Vad gäller för idrottsanläggningar och idrottsytor?

Kommuner eller andra hyresvärdar kan ha särskilda riktlinjer för sina anläggningar och idrottstytor. Ta kontakt med din kommun för mer information.