Hem / Nyheter från RF-SISU Uppland / Rörelsebana på rörelsevecka

Rörelsebana på rörelsevecka

Förra veckan var det rörelsevecka på Öregrunds skola och i torsdags fick skolans drygt 150 elever testa på många olika aktiviteter med RF-SISU Upplands rörelsebana.

Det var en solig, men lite blåsig och kylig dag när jag i torsdags besökte Öregrunds skola. Men även om det var lite svalt för oss som stod still höll sig barnen varma genom att springa, rulla, kasta, fånga och balansera vid de olika stationerna i rörelsebanan.

Besöket av rörelsebanan var en del av skolans rörelsevecka, en temavecka med fokus på hälsa och kost. Idén med en rörelsevecka föddes redan tidigt i höstas, men på grund av corona-pandemin kunde den inte genomföras förrän nu. Och att RF-SISU Upplands rörelsebana skulle vara en del av rörelseveckan var en självklarhet.

– Vi har haft besök av rörelsebanan en gång tidigare och var väldigt nöjda. Eleverna tycker att det är jätteroligt! Varje klass får använda banan under en lektionstimme och många gillar att räkna hur många varv de hinner under den tiden. Banan är dessutom bra anpassad för att alla ska kunna delta, berättar Sandra Bengtsson, fritidspedagog på Öregrunds skola.

Om RF-SISU Upplands rörelsebana

RF-SISU Upplands rörelsebana består av totalt 14 stationer med aktiviteter. Aktiviteterna är framtagna med utgångspunkt i 12 grundmotoriska rörelser: balansera, fånga, gå, hoppa, hänga, kasta, klättra, krypa, rulla, springa, stödja och åla. Dessa grundmotoriska rörelser är en del av begreppet rörelseförståelse - en helhetssyn på fysisk aktivitet för att alla ska kunna, vilja och våga vara aktiva hela livet.

Både skolor och föreningar kan låna rörelsebanan. Läs mer om vår rörelsebana och hur du bokar här 

Samverkan med lokala idrottsföreningar

Under rörelseveckan fick eleverna även prova på olika idrotter tillsammans med ledare från lokala idrottsföreningar: innebandy med Innebandyklubben Östhammar, skytte med Öregrund-Gräsö Skytteförening, aikido och bordtennis med Öregrunds Idrottsklubb, golf med Öregrunds Golfklubb samt orientering med Orienteringsklubben Rodhen. Dessutom höll några av skolans pedagoger i ett pass med gympa, zumba och tabata samt fotboll.

Inspiration genom Rörelsesatsning i skolan

Sedan ett år tillbaka är Öregrunds skola en av tre skolor i Östhammars kommun som deltar som så kallade samverkansskolor i Rörelsesatsning i skolan. Med naturen inpå knuten har Öregrunds skola bra förutsättningar för aktivitet och lek. Däremot finns inte så mycket lekplatsutrustning på skolgården.

– Vi ville delta i rörelsesatsningen för att få tips och idéer på vad vi kunde göra på raster och fritids, eftersom vi inte har så mycket redskap på skolgården, förklarar Sandra.

Som samverkansskola har Öregrunds skola bland annat fått möjlighet att göra asfaltsmålningar för att stimulera till lekar så som Hoppa hage, King och olika sifferlekar. Skolan också jobbat mycket med rörelsepauser i klassrummet och under rörelseveckan fick varje klass i uppdrag att testa fem nya rörelsepauser. 

Vill du veta mer om Rörelsesatsning i skolan? Läs mer här