Hem / Nyheter från RF-SISU Uppland / Para-badminton hos Fyrisfjädern

Para-badminton på Fyrisfjädern

Uppsalaklubben Fyrisfjädern startade para-badminton 2013 och idag är det en självklar del av föreningens verksamhet. Fyrisfjädern har tre träningsgrupper med para-badminton, både för barn och vuxna, med olika funktionsnedsättningar.

Det är den första advent och jag är på besök hos Fyrisfjädern Badmintonklubb i Uppsala. Annika Prahl Sanborn och Jonatan Rödin har precis börjat värma upp inför dagens träning då överhandsslag och rörelse på banan står på schemat.

Just överhandsslag, som att smasha, beskriver Jonatan som det roligaste med parabadminton. Däremot tycker han att rörelse på banan är svårt och förklarar:

– Jag har ingen särskilt anpassad rullstol för träning och med den rullstol jag använder till vardags är det inte lika lätt att röra sig på banan.

Annika håller på med flera idrotter och har en rullstol som är särskilt anpassad för träning.

– Jag spelar även tennis och många rörelser inom badminton och tennis är ungefär desamma. En stor skillnad är dock att man i badminton rör sig framåt och bakåt på planen medan man i tennis vänder och hela tiden rör sig framåt, berättar Annika.

Samtidigt som Annika och Jonatan börjar värma upp gör tränarna Sofia Carlsson och Ellen Bosund de sista förberedelserna inför dagens träning. Sofia har ansvarat för parabadmintonverksamheten hos Fyrisfjädern sedan 2018 och tycker att det är en inspirerande och stimulerande miljö.

– Det är roligt att få vara med och bygga upp en verksamhet. Dessutom är det givande att vara tränare för en typ av badminton jag själv inte tränat och att på så sätt få lära sig nya saker inom sporten, säger Sofia.

Ellen har varit tränare i 1,5 år. Hon är tränare för flera grupper, både barn och vuxna, och håller med Sofia om att det är roligt att vara tränare för olika typer av verksamheter.

– De som tränar i den här gruppen har tränat länge och är väldigt duktiga. Som tränare är det roligt att både kunna bidra till mer rörelse och att få träna de som är bland de bästa i Sverige på sin idrott, säger Ellen.

Än så länge är para-badminton en liten idrott i Sverige, men runt om i världen växer idrotten, mycket tack vare att den från och med år 2020 är en paralympisk gren. Sofia berättar att det idag finns relativt många utövare i Sverige, men att de finns på olika orter runt om i landet. För att möjliggöra för aktiva från olika föreningar att träffas och träna tillsammans anordnade Fyrisfjädern i somras ett nationellt parasportläger med deltagare från bland annat Jönköping och Karlskrona. Jonatan, som har spelat badminton sedan 2015, var en av deltagarna på lägret.

– Jag deltog på lägret i två dagar och det var kul att träna med spelare från andra klubbar, säger han.

Med satsningen på para-badminton vill Fyrisfjädern skapa en träningsmiljö där alla ska kunna träna och ha roligt med badminton.

– Vi hoppas att fler vill prova på para-badminton och vilja träna med oss, avslutar Sofia.

Vill du veta vilka para-idrotter som finns i Uppland? Vill din förening starta para-idrott? Kontakta idrottskonsulent Emma Svensson, This is a mailto link eller 018-277032.

Här kan du se hur Annika Prahl Sanborn och hennes träningsgrupp hos USIF tennis tränar i Rosendals utegym. [länk till Youtube]