Hem / Nyheter från RF-SISU Uppland / Nu får alla barn och unga träna

Nu får alla barn och unga träna

Nu kan ungdomar som är födda 2002 och senare återigen återgå till sina idrottsträningar. Det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten igår. Den beslutade förändringen börjar gälla från den 6 februari.

– Vi har haft bra och givande diskussioner från den samlade idrottsrörelsen med regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det är ett glädjande besked som visar hur viktig idrotten är för fysisk aktivitet, gemenskap och för att må bra. Vi har varit mycket oroliga över ungdomsgruppen och känner stor glädje över detta beslut, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet (RF).

RF och RF-SISU Uppland vill poängtera vikten av idrott och rörelse för barn och ungdomar även under pågående pandemi, men understryker att läget i samhället är allvarligt. Därför ska pandemilagen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för träning och idrott följas.

- Att öppna upp för träning även för äldre ungdomar är ett mycket bra beslut, men också ett beslut som betyder att idrotten även fortsättningsvis måste ta ett stort ansvar och se till att rekommendationer och allmänna råd följs, säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef hos RF-SISU Uppland.

Idrottsträning ger glädje och gemenskap

Idrottsrörelsen har hela tiden satt ansvar för att bidra till smittbekämpningen främst, men även vikten av att kunna samla träningsgrupper och lag för att ge glädje, gemenskap och idrottsträning. Under pandemin har vi sett risker i att tappa barn och unga, vilket skulle få katastrofala konsekvenser för idrottsrörelsen och folkhälsan. En förening som känner lättnad och är glada över beskedet om att även äldre ungdomar nu tillåts träna igen är Upsala Simsällskap:

- Det är fantastiskt skönt att ha fått det här beskedet. Att finnas i ett socialt sammanhang är otroligt viktigt och att varken ha fysisk undervisning i skolan eller att kunna träna som vanligt har varit tufft för många ungdomar, säger Cecilia Loqvist, verksamhetsansvarig hos Upsala Simsällskap.

Nu hoppas föreningen och klubbens drygt 20 ungdomar i gymnasieålder att träningen ska kunna återupptas på måndag.

- Vi måste dock avvakta Uppsala kommuns beslut angående att öppna Fyrishov även för ungdomar födda 2002 och senare. Vi tror och hoppas att det beslutet kommer idag, avslutar Cecilia Loqvist.

Mer information om att organiserade idrottsaktiviteter möjliggörs även för gymnasieungdomar hittar du på Folkhälsomyndighetens webbplats

Idrotten behöver ytterligare ekonomiskt stöd

– Detta var ett viktigt beslut för alla idrottsledare som kämpar varje dag med att entusiasmera barn och unga till mer rörelse. Men idrottsrörelsen har även drabbats ekonomiskt och här saknar vi fortfarande besked från regeringen. Det håller inte att det står siffran noll i stöd till idrottsrörelsen från mars 2021. Här måste regeringen återkomma snarast med besked, säger Björn Eriksson.