Hem / Nyheter från RF-SISU Uppland / Många Östhammarsbor hittar ut med hittaut

Många Östhammarsbor hittar ut med hittaut

För att få fler att upptäcka sin närmiljö, vistas i naturen och se tjusningen med orientering arrangerar Östhammarsföreningen OK Rodhen friskvårdssatsningen hittaut. Den lokala idrottsföreningen är viktig för hälsan och för en levande landsbygd.

Sedan den 1 april kan invånarna i Alunda, Gimo, Öregrund, Österbybruk och Östhammar upptäcka omgivningarna med hittaut. Med en karta till hjälp beger sig deltagaren ut, till fots eller med cykel, för att leta reda på kontroller, så kallade checkpoints. I Östhammars kommun finns totalt 91 checkpoints och i sommar släpps ytterligare tio. Jakten på checkpoints är en möjlighet att utforska nya platser i närmiljön, platser man kanske inte hade upptäckt annars. Men hittaut är inte bara ett sätt att bekanta sig med sin omgivning utan har flera positiva effekter för en god hälsa:

- Du aktiverar både kroppen och hjärnan och att vara ute i naturen brukar ha en avstressande effekt, säger Yvonne Grehn, sekreterare i OK Rodhen.

Rekordstort deltagande

Förra året registrerades nästan 1500 deltagarkonton bland invånarna i Östhammars kommun. Dessutom var det många som gjorde hittaut tillsammans, men bara registrerade ett deltagarkonto. Förra årets deltagarantal var över all förväntan, men i år räknar föreningen med ännu fler. Men vad är det då som gör hittaut så populärt? En av framgångsfaktorerna som Yvonne Grehn lyfter fram är att det är flexibelt och tillgängligt:

- Du kan göra det när du vill och helt i din egen takt och det finns checkpoints både i tätorten och i skogen.

Men Yvonne Grehn lyfter också fram coronapandemin som en anledning till det stora intresset där rådande restriktioner och allmänna råd gör att många väljer att motionera utomhus.

Stort engagemang bakom satsningen

Hos OK Rodhen finns ett stort ideellt engagemang bakom satsningen på hittaut. Viljan att engagera sig ideellt i föreningen är stor och engagemanget finns i alla åldrar och vid alla arrangemang. OK Rodhen har cirka 180 medlemmar varav ungefär hälften är över 40 år:

- Vi har många äldre som fortfarande är tävlingsaktiva eller jobbar ideellt med våra arrangemang, berättar Yvonne Grehn.

Många förbund och föreningar runt om i Sverige arbetar för att hitta nya former för träning och tävling för att locka fler att idrotta genom hela livet. Hittaut är en aktivitet som bidrar till glädje och gemenskap över generationsgränserna:

- Orientering är en idrott där alla kan vara med, ung som gammal, motionär som elit. Med satsningen vill vi väcka nyfikenhet kring orientering och i förlängningen hoppas vi att fler ska söka sig till vår förening, säger Yvonne Grehn.

Idrottens landsbygdsprogram – idrott för en levande landsbygd

Den här veckan lanseras Idrottens landsbygdsprogram – Ett Sverige fullt med rörelse och gemenskap. Östhammar är en av Sveriges så kallade tätortsnära landsbygdskommuner, det vill säga en kommun där minst hälften av invånarna bor i glest befolkade områden och där minst hälften av befolkningen har mindre än 45 minuters resväg till en större stad (Källa: Jordbruksverket). Föreningar har en betydelsefull roll i arbetet för en god hälsa i landsbygder, både för barn, unga, vuxna och äldre. För OK Rodhen är hittaut ett sätt att bidra till hälsa och välmående i Östhammars kommun.   

Läs mer om Idrottsrörelsens landsbygdsprogram på Riksidrottsförbundets webbplats

Om hittaut

Satsningen samordnas av Svenska Orienteringsförbundet och arrangeras ideellt av lokala orienteringsföreningar, med stöd från sponsorer och partners. Hittaut arrangeras i år på 87 orter runt om i Sverige.

Läs mer om hittaut på Svenska Orienteringsförbundets webbplats