× Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
    Hem / Nyheter från RF-SISU Uppland / Idrott och språkträning i lärgrupp för flyktingar från Ukraina

Idrott och språkträning i lärgrupp för flyktingar från Ukraina

Genom folkbildningssatsningen Svenska från dag ett får ukrainska flyktingar lära sig svenska. RF-SISU Uppland och flera uppländska idrottsföreningar genomför lärgrupper med fokus på idrott och språkträning.

Regnet öser ned och vindrutetorkarna jobbar febrilt med att hålla vindrutan fri från regndroppar. Den här morgonen har jag lämnat Uppsala och är på väg till Hummelsta utanför Enköping. Jag har bestämt träff med Lotta Karlström, som är lärgruppsledare för en lärgrupp med ukrainska flyktingar. Lärgruppen har fokus på idrott och språkträning och genomförs inom ramen för folkbildningssatsningen Svenska från dag ett.

Svenska från dag ett

Genom Svenska från dag ett kan människor som kommer till Sverige få ökade kunskaper i svenska språket och information om det svenska samhället. Människor som har flytt till Sverige, men som saknar uppehållstillstånd och svenskt personnummer, får inte delta i Svenska för invandrare (SFI) och för dem finns istället Svenska från dag ett. Sedan april i år får även personer som har beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i enlighet med EU:s massflyktsdirektiv delta i Svenska från dag ett. Det innebär att de människor som har flytt till Sverige från Ukraina kan vara med och lära sig svenska hos något av studieförbunden, till exempel hos RF-SISU Uppland.

Språkträning i lärgrupp

På vägen till Hummelsta stannar jag till vid en mataffär i Enköping, trotsar regnet och springer snabbt in och köper ett par liter vaniljglass. En kvart senare svänger jag in till Åsundagården i Hummelsta, kommunens boende för flyktingar från Ukraina.

Jag tar glasspaketet i ena handen och ryggsäcken i den andra och går in på Åsundagården. Där är dagens språkträning är redan i full gång. Idag är det fokus på kroppen, de olika kroppsdelarna och saker en mår bra av att göra. På en bänk ligger påsar med många olika frukter och Lotta Karlström berättar att gruppen lite senare tillsammans ska göra fruktsallad och äta den med glassen jag stannade till för att köpa.

En lärgrupp är en mindre grupp där människor genomför planerade samtal, reflekterar och lär inom olika ämnen. Lärgruppens metodik handlar alltså mycket om att lära av och med varandra, något som Lotta Karlström framhåller som positivt och givande:

– Att prata om vardagliga saker såsom råvaror du behöver till din middag eller olika högtider är något som alla kan relatera till och berätta om. Det är ett bra sätt för deltagarna att lära sig användbara fraser och ord samtidigt som vi lär oss om varandras traditioner inom till exempel mat och matlagning, högtider och festdagar, förklarar Lotta Karlström.

Språkträning hos idrottsföreningen

Som lärgruppsmaterial använder gruppen boken Vardagssvenska – Grundkurs i svenska språket samt Riksidrottsförbundets folder Idrott – en bra start i livet, som finns på flera olika språk, bland annat ukrainska. Men det är inte bara genom lärgruppen i klassrummet som deltagarna lär sig svenska. Lotta Karlström har även kontakt med flera lokala idrottsföreningar dit deltagarna får komma och prova på olika idrotter, delta i sociala aktiviteter och språkträna.

– De har fått prova på hinderbana med Idrottsföreningen Enköping OCR, skridskor med Enköpings Konståkningsklubb, fotboll med Åsunda Idrottsförening, basket med Enköpings Basketbollklubb och karate med Enköpings Karateklubb, berättar Lotta Karlström.

Många av barnen från Ukraina som bor på boendet på Åsundagården har blivit medlemmar i den lokala fotbollsföreningen Åsunda Idrottsförening och deltar i föreningens ordinarie verksamhet.

– För barnen, deras familjer och andra ukrainare arrangerar vi sociala aktiviteter som till exempel grillkvällar och klädinsamlingar. Då involverar vi invånarna i byn, så att de och ukrainarna ska lära känna varandra och umgås, berättar Elin Jonsson, ordförande i Åsunda IF.

Eva Dovebris, som är sakkunnig inom inkludering hos RF-SISU Uppland berättar att kombinationen språkträning i lärgrupp, idrott och sociala aktiviteter ger deltagarna en meningsfull vardag som inte bara medför ökad kunskap i det svenska språket utan även fysisk aktivitet och sociala kontakter.

Yaruslav blev tränare hos Uppsala Atletklubb

Flera uppländska idrottsföreningar har genomfört eller genomför lärgrupper inom ramen för Svenska från dag ett. Med lärgruppen som metod för språkträning utvecklas både individen, gruppen och föreningen. En förening som har genomfört en lärgrupp för ukrainska flyktingar är Uppsala Atletklubb och för dem har lärgruppen lett till större gemenskap och ökad delaktighet.

När kriget bröt ut i Ukraina i februari flydde Yaruslav och hans familj till Sverige. Genom en förälder till en pojke som tränade hos Uppsala Atletklubb fick han kontakt med föreningen. I Ukraina jobbade Yaruslav som idrottslärare och på fritiden höll han på med brottning, någonting han ville fortsätta med här i Sverige. Uppsala Atletklubb har välkomnat Yaruslav och andra ukrainare med öppna armar.

– Yaruslav har med stort engagemang deltagit vid föreningens alla träningstillfällen, i de flesta fall som huvudtränare för antingen nybörjar- eller fortsättargruppen. Han är mycket uppskattad av barnen och föräldrar, berättar Greta Lindberg, ordförande hos Uppsala Atletklubb.

Till skillnad från andra lärgrupper kan lärgrupper inom ramen för Svenska från dag ett genomföras som en del av själva idrottsaktiviteten. När det gäller språkträning är det bra att kunna koppla ihop ett intresse, till exempel idrott, med språkträningen eftersom det kan öka motivationen att lära sig språket.

– Då blir det lättare att hänga med och vara delaktig, både som tränare och aktiv, säger Eva Dovebris.

Kristian Ylijääsko, som är tränings- och tävlingsansvarig hos Uppsala Atletklubb berättar:

– På träningarna förklarar vi till exempel en övning långsamt och tydligt på svenska och sen har Yaruslav och de andra som inte kan svenska fått repetera det. Men de har också haft stöd med språket av andra tränare och deltagare som kan ukrainska eller ryska.

Kristian Ylijääsko har varit ett stort stöd för Yaruslav ända sedan han fick kontakt med föreningen:

– Kristian har varit en bra vän ända från början. Jag tycker mycket om Uppsala och klubben. Sverige är underbart och svenskarna är underbara människor, avslutar Yaruslav.