Hem / Nyheter från RF-SISU Uppland / Drygt 6,2 miljoner kronor i kompensationsstöd till uppländska idrottsföreningar

Drygt 6,2 miljoner kronor i kompensationsstöd till uppländska idrottsföreningar

Nu har uppländska föreningar fått besked om kompensationsstöd för perioden oktober-december 2020. I Uppland får 89 föreningar dela på totalt 6 228 000 kronor.

Av regeringens stödpaket till idrotten för kvartal fyra 2020 betalas nära 100 miljoner kronor ut till 2 000 föreningar i Sverige. Av stödet går 6 228 000 kronor till föreningar i Uppland, vilket motsvarar 4,8 procent av det totala kompensationsstödet till föreningar och specialidrottsförbund (SF). Stödet började betalas ut igår, den 1 mars. 

– Det har varit en svår höst och vinter där idrotten fått stänga ner till stora delar. Tyvärr kan ingen bli fullt ut kompenserad. Men det känns ändå bra att vi nu kan betala ut ett stöd som betyder mycket för många, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

I Uppland har flest ansökningar beviljats inom fotboll, ridsport och ishockey där totalt 24 föreningar har beviljats stöd. Störst stöd får Storvreta IBK, som får nästan tre miljoner kronor för uteblivna intäkter, framför allt för Storvretacupen. 

Kompensationsstödet ska kompensera för uteblivna intäkter och kostnader för evenemang och verksamhet som föreningarna inte har kunnat genomföra under kvartal fyra på grund av corona. Några ytterligare exempel på föreningar i distriktet som har fått ställa in arrangemang och nu fått sin ansökan om kompensationsstöd beviljad är hockeyklubben Almtuna IS, som bland annat skulle ha arrangerat Julcupen i slutet av december och Gimo IF Fotbollklubb, som fick ställa in sin årliga höstmarknad.

Kompensationsstödet baseras på hur stor ekonomisk förlust föreningen har gjort i förhållande till sin omsättning. De som drabbas värst får mest stöd.

Förlängt stöd behövs för 2021

Att minska smittspridningen och mota pandemin är fortfarande högst prioriterat, vilket begränsar föreningarnas möjligheter att bedriva sin idrott.

- Många föreningar har gjort ett fantastiskt jobb under året med att ställa om - och inte ställa in - sin verksamhet. Läget för många föreningar är dock mycket allvarligt, både ekonomiskt och verksamhetsmässigt, vilket kan få förödande konsekvenser på lite längre sikt, både för den enskilda föreningen och för samhället i stort. Ett förlängt stöd från regeringen och fortsatt kommunalt stöd under 2021 är viktigt för att idrotten ska ta sig igenom coronakrisen, säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef hos RF-SISU Uppland.

Läs mer på Riksidrottsförbundets webbplats. Där hittar du också en komplett lista med alla föreningar i Sverige som har fått kompensationsstöd för kvartal 4 2020.