Hem / Nyheter från RF-SISU Uppland / Detta gäller kring träning och tävling just nu

Detta gäller kring träning och tävling just nu

Just nu är det mycket för idrottsföreningar att hålla reda på: Den nya pandemilagen och sedan tidigare Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd samt restriktioner i kommunernas verksamhet. Så vilka får egentligen träna, var och hur?

Träning för barn och ungdomar kan starta igen, men hur påverkas den verksamheten samt övrig idrott av pandemilagen, Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd samt restriktioner i kommunernas verksamhet?

Barn och ungdomar kan träna igen

Torsdagens besked från regeringen innebär att barn födda 2005 och senare kommer kunna träna igen, både inomhus och utomhus. Den åldersgruppen undantas från regeringens rekommendation att fram till den 7 februari stänga all offentlig verksamhet som inte är nödvändig. 

Vad gäller då för äldre tonåringar och vuxna? I många kommuner får personer födda 2004 och tidigare för närvarande inte träna organiserat inomhus vid kommunala anläggningar, enligt regeringens rekommendationer. Beslutet tas av respektive region eller kommun utifrån deras lokala förutsättningar.

Vad gäller i våra uppländska kommuner?

Det här gäller i Enköpings kommun

Det här gäller i Heby kommun

Det här gäller i Håbo kommun

Det här gäller i Knivsta kommun

Det här gäller i Norrtälje kommun

Det här gäller i Sigtuna kommun

Det här gäller i Tierps kommun

Det här gäller i Uppsala kommun

Det här gäller i Älvkarleby kommun

Det här gäller i Östhammars kommun

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd

Alla inom idrotten ska följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. De innebär i korthet att:

  • Personer födda 2004 eller tidigare kan träna på ett sätt som minimerar risken för smitta. Det handlar bland annat om att träna utomhus när det är möjligt, hålla avstånd och att träna i mindre grupper.
  • Barn födda 2005 och senare får träna och även delta i enstaka matcher eller tävlingar. För den gruppen gäller villkoren att träna utomhus när det är möjligt och att undvika trängsel.
  • Liksom tidigare får personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott träna och tävla.

Pandemilagen

Förutom de allmänna råden så har idrotten att ta hänsyn till den nya pandemilagen. Enligt lagen tillåts max åtta deltagare vid offentliga tillställningar, till exempel idrottsevenemang med publik. I pandemilagen finns också begränsningar för gym, sportanläggningar, badhus och andra platser för fritidsverksamhet som är öppna för allmänheten. 

På Riksidrottsförbundets webbplats finns en mer detaljerad övergripande beskrivning och också länkar till mer information om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd samt om pandemilagen,