Hem / Nyheter från RF-SISU Uppland / Därför är jag ledare - Ebba och Gabrielle berättar

Därför är jag ledare - Ebba och Gabrielle berättar

De ideella idrottsledarna är ryggraden i svensk idrott. Men vad är det som gör att människor väljer att vara ledare eller tränare? Ebba Ettemo och Gabrielle Paul är ledare hos Upsala Segelsällskap och här berättar de om sitt ledarskap.

Som en av Sveriges största folkrörelser med verksamhet i hela landet utvecklar, stöttar och fostrar idrotten många barn och ungdomar. Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening. Och runt om i Sverige möter ledare och tränare 145 000 barn och ungdomar varje dag året om. Två av dessa ledare är Ebba Ettemo, 17 år och Gabrielle Paul, 18 år som är ledare hos Upsala Segelsällskap.

Besök hos Upsala Segelsällskap

När jag besöker Upsala Segelsällskap en dag i slutet av oktober strålar solen från en klarblå himmel och löven sprakar i höstglada färger. Vid hamnen vid Skarholmen i Ekoln har Feva-gruppen (Feva är en typ av båt, reds.anm.) säsongsavslutning. Båtar ska demonteras och göras iordning för vintern och säsongen ska summeras. Mitt i arbetet med att montera ned masten får jag en pratstund med gruppens båda tränare, Ebba och Gabrielle. Jag ställer lite frågor kring vad som är drivkraften och vad som har varit avgörande för dem att bli och att fortsätta vara tränare.

Hur blev du tillfrågad att vara ledare?

– Jag har seglat mycket sedan jag var liten och när jag var 15 år blev jag tillfrågad om att vara ledare. Jag började som hjälpledare i en träningsgrupp där jag "skuggade" huvudtränaren och fick med mig många bra tips och idéer, berättar Gabrielle.

Precis som Gabrielle hade Ebba seglat i många år innan hon blev ledare och berättar att det var ett naturligt steg för henne.

– Jag började som hjälpledare på sjölekis, sedan blev jag ledare på olika läger och nu har jag en egen träningsgrupp tillsammans med Gabrielle, förklarar Ebba.

Vad var det som gjorde att du bestämde dig för att bli ledare?

Ebba berättar att hon själv har haft så mycket roligt med sin segling och genom att bli tränare kunde hon bidra till att andra barn och ungdomar också skulle få uppleva glädjen med segling.

Det är kul att det är så många tjejer och killar i olika åldrar som tränar ihop och roligt att se nya generationer komma fram, säger Ebba.

Gabrielle, som nu är tränare både i Ekolns Segelklubb och i Upsala Segelsällskap, har tidigare också varit ledare hos Upsala Simskoleförening.

– När jag är ledare får jag vara i en miljö där jag gillar att befinna mig, förklarar Gabrielle. 

Vad är det bästa med att vara ledare?

För Gabrielle handlar det om utveckling, både att följa utvecklingen hos barnen när de provar på och lär sig nya saker, men också personlig utveckling och att själv utvecklas som tränare.

– Att se barn våga och att ta sig förbi motgångar är viktigt för mig. Jag blir glad när någon lyckas, förklarar Gabrielle.

– Och att märka hur barnen ser upp till en och få ett band till dem, fyller Ebba på. 

Vad driver dig att fortsätta vara ledare?

– För mig handlar det om lyckan att se barnen utvecklas och lyckas. När jag som tränare har förklarat något och jag ser hur ”poletten trillar ner”, beskriver Ebba.

- Att få utveckla en grupp och uppleva sin egen potential, säger Gabrielle.

Vad är ditt bästa tips till en förening som ska rekrytera ledare?

Både Ebba och Gabrielle vill lyfta vikten av att ge ansvar i små mängder och att låta ungdomarna prova på att vara ledare ganska tidigt och under en längre period.

– Ta små steg och bygg självförtroende, summerar Gabrielle.

Ebba nämner också vikten av att skapa gemenskap tränare emellan och se till att inkludera de nya tränarna i olika aktiviteter.

Vad vill du ge för tips eller medskick till personer som vill bli ledare eller funderar på det?

– De ska våga höra av sig till en förening eller till någon ledare i klubben där de är med! Det är viktigt att testa och inte vara rädd för att göra fel, avslutar Ebba och Gabrielle.