Hem / Nyheter från RF-SISU Uppland / Återstartsstöd möjliggjorde inspirationsdag hos Skånela IF

Återstartsstöd möjliggjorde inspirationsdag hos Skånela IF

Som säsongsupptakt arrangerade handbollsklubben Skånela IF Skåneladagen, en inspirationsdag för aktiva och ledare med syfte att utveckla verksamheten efter några tuffa år med coronapandemin.

När jag svänger in på parkeringen vid Vikingahallen i Märsta står regnet som spö i backen. Det är den första regniga dagen på flera veckor och Skånela IF ska arrangera Skåneladagen. Det är en dag som ska inspirera aktiva och ledare och utveckla föreningens verksamhet i kölvattnet av coronapandemin.

Jag kliver ur bilen och springer med jackan över huvudet mot ingången. På vägen passerar jag en grupp äldre ungdomar som ser ut att förbereda för femkamp i skydd av några träd. Jag har bestämt träff med Eva Westling, som är styrelseledamot med ansvar för ungdoms- och utvecklingsfrågor i Skånela IF. Jag hittar henne vid läktaren i A-hallen där inledningen på dagen, den gemensamma zumban (kombination av dans och fitness), precis har avslutats.

Vi sätter oss på läktaren och Eva berättar att det under coronapandemin har varit svårt att motivera de äldre barnen och ungdomarna att fortsätta med handboll när de inte har fått spela match och periodvis inte heller fått träna.

- Vi uppskattar att vi har tappat så mycket som 30 procent av våra medlemmar de senaste två åren, säger Eva.

Och det är inte bara Skånela IF som har tappat medlemmar under coronapandemin. Det har varit en påfrestande tid för de flesta föreningar, både verksamhetsmässigt och ekonomiskt. Färre träningar, tävlingar och matcher har genomförts under en tid där idrottsverksamhet fått ställas om, startats om och stängt ner i olika omgångar. Många föreningar har dessutom fått ställa in arrangemang och evenemang, vilket påtagligt påverkat föreningens ekonomi.

Återstartssöd för att behålla och rekrytera

För att underlätta och stimulera uppstart av verksamhet efter coronapandemin har Riksidrottsförbundet beviljats extra anslag. Stödet som bland annat omfattar ett så kallat återstartsstöd ska säkerställa att idrottsföreningar ges möjlighet att rekrytera, återrekrytera och behålla medlemmar. Målet är att kraftsamla och accelerera utvecklingsarbetet för en inkluderande idrott, hållbara föreningar och ett starkt ledarskap i enlighet med idrottens förändringsarbete, Strategi 2025.

Skåneladagen - för inspiration och utveckling

Skånela IF är en av 65 uppländska föreningar som hittills har beviljats återstartsstöd från RF-SISU Uppland. Föreningen beviljades återstartsstöd i somras, men hur pengarna skulle användas var klart sedan tidigare.

- Idén med Skåneladagen föddes redan förra året och i och med att vi beviljades återstartsstöd blev det möjligt för oss att genomföra den, berättar Eva.

Skåneladagen är en inspirations- och utvecklingsdag för föreningens ledare och aktiva och den här dagen arrangeras flera olika möten för föreningens ledare och tränare. Vi reser oss från läktaren för att gå runt och kika lite på de olika aktiviteterna i Vikingahallen. På väg till B-hallen och de yngsta barnens handbollsträning passerar vi ett rum där ett kassörsmöte precis ska börja och ett annat rum där det pågår ett hallansvarsmöte.

- Även om många barn och ungdomar har valt att sluta med handboll under coronapandemin har de flesta av våra 120 ledare och tränare valt att fortsätta med sina uppdrag. Därför känns det extra viktigt för oss i styrelsen att skapa bra förutsättningar för dem, förklarar Eva.

Utöver handboll för de yngsta barnen finns många aktiviteter för de lite äldre barnen och ungdomarna planerade under dagen. Vi går förbi en grupp som håller på med knä- och axelkontroll och en annan grupp som får instruktioner i skivstångsteknik. Resten av aktiviteterna arrangeras i närliggande Arlandagymnasiet samt utomhus, så vi trotsar regnet och går med raska steg till ett klassrum där min kollega Christoffer Johansson håller en föreläsning i kost för ett gäng 13-åringar

- Nästan alla lag är här idag, från våra yngsta pojk- och flicklag i U8 till våra seniorer i dam- och herrlagen. Seniorerna är med och hjälper till som ledare vid de olika aktiviteterna. Det är ett bra sätt för våra barn och ungdomar att få träffa många av sina förebilder, säger Eva.

Kommande satsning på återrekrytering och inkludering

Jag håller tummarna för att det snart ska bli uppehåll i allt regnande. På eftermiddagen ska det nämligen spelas brännboll och köras femkamp på de intilliggande gräsytorna. Men innan jag rullar hemåt på regnvåta vägar frågar jag Eva vilka planer föreningen har framöver.

- Dels vill vi försöka återrekrytera de ungdomar som har slutat under pandemin och vill de inte komma tillbaka som spelare kanske de vill vara med som ledare. Sedan vill vi jobba ännu mer med inkludering i samverkan med skolorna i närområdet för att få fler barn med utländsk bakgrund till vår verksamhet.

Mer information om återstartsstödet hittar du här