Hem / Nyheter från RF-SISU Uppland / 4,4 miljoner kronor i kompensationsstöd till uppländska idrottsföreningar

4,4 miljoner kronor i kompensationsstöd till uppländska idrottsföreningar

Nu har föreningarna fått besked om kompensationsstöd för perioden januari-april 2021. I Uppland får 86 föreningar dela på totalt 4,4 miljoner kronor.

Av regeringens stödpaket till idrotten för januari-april 2021 betalas 572 miljoner kronor ut till föreningar och specialidrottsförbund (SF) med distrikt. 513 miljoner kronor tilldelas över 2 500 föreningar runt om i Sverige. 86 uppländska föreningar, i nio av distriktets tio kommuner, får totalt 4,4 miljoner kronor. 

Stödet ska kompensera föreningens uteblivna intäkter och kostnader på grund av corona och baseras på hur stor ekonomisk förlust föreningen har gjort i förhållande till sin omsättning. De som drabbas värst får mest stöd.

– Det har varit en tuff vinter och vår där pandemin har slagit hårt mot våra uppländska föreningar, både ekonomiskt och verksamhetsmässigt. Vissa perioder har idrotten nästan fått stänga ned helt. Även om kompensationsstödet inte täcker alla kostnader och uteblivna intäkter på grund av corona är det ett stöd som betyder mycket för många av våra föreningar, säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef hos RF-SISU Uppland.

I Uppland har flest ansökningar beviljats inom budo och kampsport, fotboll, orientering och ridsport medan föreningar inom bandy, innebandy och ishockey fått störst stöd (flersektionsföreningar ej inräknade). Mest stöd får Skutskärs IF Bandy, som får drygt 400 000 kronor för uteblivna intäkter, framför allt för seriematcher i Elitserien Dam. Några ytterligare exempel på föreningar i distriktet som har fått ställa in arrangemang och nu fått sin ansökan om kompensationsstöd beviljad är Stratos Enköping Bordtennisklubb, som skulle ha arrangerat tävlingen Stratos-poolen i januari samt sportdykarklubben Waterfrogs som fick genomföra sin årliga dykkurs i mycket begränsad omfattning.  

Förutom de 86 föreningar som i dagsläget har beviljats stöd finns tre ärenden där handläggning pågår med ambitionen att ge föreningarna besked så snart som möjligt.

Behov av återstartsstöd

Att pandemin har drabbat idrottsrörelsen hårt, både verksamhetsmässigt och ekonomiskt, råder det inga tvivel om. Summerat för helåret 2020 samt till och med april 2021 har över 5 500 unika idrottsföreningar runt om i landet ansökt om hela 3,6 miljarder kronor i kompensationsstöd. Riksidrottsförbundet har kunnat täcka ungefär halva det behovet.

- Idrotten har under hela coronapandemin tagit ett stort ansvar och i första hand jobbat för att minska smittspridningen. Pandemin har slagit hårt mot våra föreningar och många vittnar om att de har tappat medlemmar och att barn, unga och ledare har slutat. Nu har vi en lång resa framför oss för att kunna återgå till den idrottsvardag vi hade innan pandemin och en förutsättning för att vi ska kunna göra det är ett fortsatt ekonomiskt stöd, avslutar Dag Söderberg.

Läs mer på Riksidrottsförbundets webbplats Där hittar du också en komplett lista med alla föreningar i Sverige som har fått kompensationsstöd för den här perioden.