Hem / Egna nyheter / Sport och skoj – prova på-verksamhet i områden där idrotten ska växa

Sport och skoj – prova på-verksamhet i områden där idrotten ska växa

Under sommaren sportades och skojades det på 12 platser runt om i Uppland, från Skutskär i norr till Bålsta i söder. Tillsammans med lokala föreningar fick barn, som bor i områden med få föreningar eller där få deltar i idrott, testa olika idrotter.

Ett av RF-SISU Upplands uppdrag är att verka för att stärka idrotten i områden där idrotten ska växa. ”Inför en annorlunda sommar med anledning av pågående coronapandemi bestämde vi oss för att försöka anordna aktiviteter för barn och unga i dessa så kallade idrottssvaga områden”, säger Eva Dovebris, inkluderingsansvarig hos RF-SISU Uppland.

Så under några dagar på sommarlovet fick barn och ungdomar, de flesta hemmahörande i ett område där idrotten är svag, prova på olika rörelseaktiviteter och idrotter. I stadsdelen Gränby i Uppsala anordnade vi Sport och skoj under fyra dagar med totalt 70 barn. Barnen fick prova på basket, boxning och fotboll och dagarna arrangerades i samverkan med Upplands fotbollförbund, Uppsala basket dam/ungdom, Upsala IF boxning och IFK Uppsala. ”Utifrån den låga andel Gränbybor som är med i föreningslivet är en sådan här aktivitet jätteviktig för att kunna visa upp hur fantastiskt det är att vara med i en förening”, säger Stephen Odur, idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland.

I Uppsala och Östhammar vände vi oss även till personer med funktionsnedsättning. På Fyrishov fick deltagarna testa badminton, innebandy, käpphästridning, simning och tennis tillsammans med Fyrisfjädern badmintonklubb, Fyrisgården, Uppsala handikappidrott, Storvreta ponnyklubb och USIF tennis. "För personer med funktionsnedsättning är aktiviteter som Sport och skoj ovärderliga då många i den här målgruppen annars inte får möjlighet att upptäcka föreningsidrott på samma sätt som människor inom normen”, förklarar Emma Svensson, idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland.

Förutom i Uppsala och Östhammar arrangerades Sport och skoj i Alunda, Bålsta, Enköping, Knivsta, Märsta, Skutskär, Tierp, Öregrund och Östervåla. I Skutskär anordnades Sport och skoj under namnet Sommarskoj och under första veckan i juli fick barn och ungdomar mellan 10 och 18 år prova på fotboll, golf, innebandy och orientering. Jessica Lindegren är kultur- och fritidschef hos Älvkarleby kommun: ”Sommarskoj är ett bra tillfälle att mötas över åldrar, nationaliteter, språk och sociala bakgrunder. Här träffas man och umgås på samma villkor. Barn och unga lär sig mycket av varandra och det skapar även nya vänskapsband samt att deltagare kan ´fångas upp´ till föreningar”.

På tio av orterna hade deltagarna möjlighet att testa vår nya rörelsebana. Den består av 14 stationer och aktiviteterna är framtagna med utgångspunkt i de 12 grundmotoriska rörelserna. Läs mer om Rörelsebanan här

Många Sport och skoj genomfördes i samverkan med kommuner, bostadsföretag och idrottsföreningar och samarbetet blev lyckat. ”Vår samverkan med kommunen och föreningslivet har resulterat i ett stärkt samarbete även inom andra områden. Genom att ha ett nära samarbete med distriktets kommuner kunde vi utforma dagarna utifrån vad som funkar i respektive kommun”, avslutar Emma Svensson.