Hem / Egna nyheter / Skutskärs IF FK flyttade utbildningen från klubblokalen till fotbollsläktaren

Skutskärs IF FK flyttade utbildningen från klubblokalen till fotbollsläktaren

I coronatider är det många idrottsföreningar som på olika sätt ställer om sin verksamhet. En av dessa är Skutskärs IF Fotboll som i helgen anordnade en idrottsskadekurs utomhus.

Skutskärs IF Fotboll hade redan innan coronautbrottet planerat för en utbildning för ledare om idrottsskador. Tanken var att utbildningen skulle genomföras i klubblokalen, men på grund av den rådande situationen med coronaviruset valde föreningen att flytta utbildningen till läktaren vid Skutskärs IP. Att föreningen valde att flytta utbildningen utomhus mottogs positivt av samtliga deltagare. "I den rådande situationen i samhället har nog de flesta förståelse över att man försöker hitta andra vägar för att kunna genomföra planerade utbildningar", säger föreningens vice ordförande Johanna Vandér.

Kursen, som både innehöll teori och praktik, leddes av idrottsläkaren Ashkan Kiani: "Det känns inspirerande och utmanande att finna lösningar samt anpassa sig till förutsättningarna som råder i vårt samhälle just nu", säger Ashkan Kiani om att hålla i en idrottsskadekurs utomhus. 

Inför själva kursdagen var vädret det största orosmolnet. Valet av plats, läktare med tak, hade föreningen delvis gjort för att kunna skydda från regn eller stark sol. Den här dagen var dock varken regn eller sol den största utmaningen. Det var kylan. Kursen genomfördes med start klockan 9:30 och det var bara 7-8 grader varmt den här förmiddagen. Föreningen hade dock ordnat med mycket varm dryck och passet med praktiska övningar höll deltagarna varma. Och kylan till trots var de flesta väldigt nöjda. "Att genomföra utbildningen utomhus fungerade minst lika bra som att vara inomhus. Det var skönt med frisk luft och man blev inte lika trött av dålig luft som annars kan hända inomhus", säger deltagaren Anna Eibl. 

Att anordna en kurs utomhus innebär ofta att det inte finns möjlighet att använda digitala verktyg i samma utsträckning som inomhus. Då är det viktigt att fundera över hur man kan nyttja de fördelar det innebär att vara utomhus. "Avsätta mer tid för förberedelser, skapa andra inslag i kursen för att öka deltagarnas nyfikenhet och bibehålla den under hela kursen samt att försöka engagera så många sinnen som möjligt hos deltagarna", är tre tips från kursledare Ashkan Kiani.

Både kursledaren och deltagarna var mycket nöjda med föreningens första utomhuskurs. "Med lite varmare väder längre fram på säsongen så kan det nog bli fler utbildningar utomhus i vår förening", avslutar Johanna Vandér.