Hem / Egna nyheter / Skolstaskolan fick besök av RF-SISU Upplands rörelsebana

Skolstaskolan fick besök av RF-SISU Upplands rörelsebana

Springa, hoppa, krypa och rulla! Förra veckan fick 210 barn i årskurs F-6 på Skolstaskolan i Enköpings kommun testa på många olika rörelser i RF-SISU Upplands rörelsebana.

Hos Skolstaskolan är rörelse en viktig och naturlig del av elevernas skoldag. Med naturen inpå knuten har barnen en stor och härlig lekplats med fantastiska möjligheter till aktivitet och lek. På rasterna finns dessutom så kallade lekvärdar då fritidspersonal planerar och hjälper till att genomföra rastaktiviteter. Så när Richard Engström, idrottslärare och fritidsledare på Skolstaskolan, fick information om att det var möjligt för skolor att få besök av RF-SISU Upplands rörelsebana föreslog han det för sina kollegor och alla tyckte att det var en bra idé. 

- Vi ville boka banan för att få hjälp med budskapet ”Rörelse är roligt”. Vi såg det som en möjlighet till inspiration för både barn och vuxna, säger Richard Engström.

RF-SISU Upplands rörelsebana består av totalt 14 stationer med aktiviteter. Aktiviteterna är framtagna med utgångspunkt i 12 grundmotoriska rörelser: balansera, fånga, gå, hoppa, hänga, kasta, klättra, krypa, rulla, springa, stödja och åla. Dessa grundmotoriska rörelser är en del av begreppet rörelseförståelse - en helhetssyn på fysisk aktivitet för att alla ska kunna, vilja och våga vara aktiva hela livet.

De stationer som eleverna på Skolstaskolan tyckte var roligast var airtrack, halvbollar och hinderkuddar. Hedvig och Per är elever i årskurs 2 och de tyckte att banorna var både roliga och kluriga och skulle gärna vilja att skolan hade egna banor på skolgården:

- Våra lärare kanske kan hjälpa oss att få sådana här banor och vi kan hjälpa till att ställa upp och ta ner banorna på vår skolgård. Vi kan ta upp det i elevrådet att vi vill ha det, säger Hedvig och Per.

Både elever och lärare var mycket nöjda med dagen och funderar nu på hur de ska kunna utveckla skolgården och verksamheten ytterligare för att få in mer rörelse under den samlade skoldagen.

- Vi skulle vilja måla upp rörelsespår på vår asfaltyta och skulle gärna bli en nätverksskola i RF-SISU Upplands rörelsesatsning, avslutar Richard Engström.

Vill din skola eller din förening också boka vår rörelsebana? Läs mer om vår rörelsebana här 

Vill du veta mer om Rörelsesatsning i skolan och hur din skola kan bli en nätverksskola? Läs mer om Rörelsesatsning i skolan här