Hem / Egna nyheter / Seniorer blir starkare med Senior Power-träning

Seniorer blir starkare med Senior Power-träning

Varje tisdag samlas ett 30-tal seniorer från SPF Seniorerna Björken i Skuttunge bygdegård för att styrketräna. Styrketräna för att bli friskare, starkare och få bättre balans.

Styrketräningen sker enligt metoden Senior Power-träning, ett sätt att styrketräna som hjälper äldre att få starkare muskler. Margareta Parkstam är friskvårdsansvarig hos SPF Seniorerna Björken och initiativtagare till träningen. ”Jag hade hört talas om Senior Power-träning och inför en temadag om hälsa som vi anordnade i höstas tog jag kontakt med RF-SISU Uppland. Vi startade träningen den 14 januari och kommer att hålla på fram till den 31 mars”, berättar Margareta.

Med den här metoden har föreningar möjlighet att erbjuda aktiviteter som är anpassade för seniorer. ”Övningarna är lätta att både individ- och nivåanpassa”, förklarar Christoffer Johansson, ansvarig för folkhälsofrågor hos RF-SISU Uppland.

Träning som ger glädje och gemenskap

Margit Sjölin och Lisbeth Ekman är ledare för tisdagsträningen. Margit håller i uppvärmning, kroppskontroll, nedvarvning och avslappning medan Lisbeth håller i själva Senior Power-träningen. För Margit var det självklart att vara med som ledare: ”Jag har tidigare varit gympaledare och även ledare för stavgångsverksamheten i föreningen” berättar hon.

Satsningen på Senior Power ingår i RF-SISU Upplands arbete med folkhälsa genom partnerskapet med Region Uppsala. Och träningen ger inte bara friskare och starkare seniorer utan är också en viktig mötesplats som skapar social gemenskap. "Att träna tillsammans i grupp gör att träningen faktiskt blir av och våra härliga ledare skapar en glädjefull och lättsam stämning", säger några av deltagarna.   

Träning som lärgrupp

Träningen är upplagd som lärgrupp, en verksamhetsform inom folkbildningen som används när en förening vill lära något nytt och utvecklas tillsammans. Läs mer om lägrupper här

Som utgångspunkt för Senior Power-träningen använder föreningen boken Senior Power Training av Michail Tonkonogi och Helena Bellardini. Boken innehåller ett omfattande träningsprogram och ger ledare tips på övningsupplägg. Du hittar boken på SISU Idrottsböckers webbplats 

Fakta om SPF Seniorerna Björken

SPF Seniorerna Björken har cirka 380 medlemmar. Utöver Senior Power-träning erbjuder föreningen boule, bowling, bridge, stavgång och mycket mer. Med sin omfattande verksamhet vill föreningen bidra till att skapa ökade förutsättningar till ett harmoniskt och utvecklande liv på äldre dagar. Läs mer om SPF Seniorerna Björken här