Hem / Egna nyheter / Rekommenderade riktlinjer vid bekräftad smitta i förening

Rekommenderade riktlinjer vid bekräftad smitta i förening

Genom att följa allmänna råd och anpassa verksamhet bidrar idrottsrörelsen till att undvika smittspridning. Riksidrottsförbundet har tagit fram ett antal riktlinjer som kan vara bra att följa om just din förening trots det skulle drabbas.

Med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten, i samråd med bland annat smittskyddsläkare, fattat beslut om skärpta allmänna råd för flera län. Uppland omfattas av skärpta allmänna råd för både Uppsala län och Stockholms län.

Här kan du läsa mer om vad de skärpta allmänna råden innebär för idrotten i Uppland

Om covid-19 drabbar din förening

Om covid-19 skulle ta sig in i lag, trupp eller förening är det viktigt att agera snabbt och resolut för att så fort som möjligt få smittan under kontroll. För att hjälpa till i det arbetet har Riksidrottsförbundet, tillsammans med Folkhälsomyndigheten, tagit fram en checklista med rekommenderade riktlinjer.

Riktlinjer vid bekräftad smitta i förening:

  • Informera laget om att ni fått bekräftad smitta i laget

  • Övriga i laget ska, även om man inte har några symptom, tänka på att man kan vara smittad och vara extra uppmärksam på om man får några symtom under hela inkubationstiden (2-14 dagar, vanligast 5 dagar).

  • Vid symtom ska man isolera sig och gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller om symtomen inte går över på ett dygn.

  • Medan man väntar på provsvaret ska man bete sig som om man har covid-19.

  • Genomför en extra noggrann städning av de ytor, toaletter, redskap med mera som ifrågavarande person använt och vistats i.

  • Följ de regionala förhållningsregler och håll dig informerad via 1177.se.